Categories: Ştiri sănătate

Terapie revoluţionară pentru boala Alzheimer. Tratament inovativ de ultimă generaţie

Din cuprinsul articolului

Cele mai multe terapii pentru boala Alzheimer sunt axate pe eliminarea acumulării de plăci amiloide care se găsesc în creierul persoanelor afectate de demenţă.

Însă cercetătorii americani de la spitalul universitar Stanford speră că un tratament de validare a conceptului bazat pe transplanturi de celule stem din sânge, ar putea reduce semnele bolii.

Echipa de oameni de știință a transplantat la șoareci celule stem și progenitoare din sânge, ceea ce a dus efectiv la înlocuirea unui tip de celule neuronale, numite microglia, care sunt defecte la șoarecii cu Alzheimer.

„Această abordare a terapiei celulare este unică în domeniu, întrucât majoritatea cercetătorilor se străduiesc să găsească pastile sau terapii injectabile pentru a trata boala Alzheimer”, a declarat dr. Marius Wernig, profesor de patologie și cercetător la Institutul Stanford pentru biologia celulelor stem și medicină regenerativă, comentând rezultatele publicate recent în revista Cell Stem Cell, potrivit 360medical.ro.

Rolul celulelor microglia

Potrivit specialiștilor, există o asociere clară între boala Alzheimer neereditară, care tinde să apară mai târziu în viață și nu provine dintr-o variantă genetică moștenită, și diverse mutații ale microgliei. Celulele microglia protejează alte celule cerebrale împotriva invadatorilor și funcționează ca o echipă de mentenanță, eliminând gunoiul metabolic care se poate acumula în creier.

Oamenii de știință au observat că unele variații genetice ale microgliei prezintă o corelație puternică cu un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer. Una dintre aceste corelații implică o genă numită TREM2, care joacă un rol esențial în modul în care microgliile detectează și abordează neurodegenerarea.

Credit foto: sursa doctorulzilei.ro

Cercetătorii au constatat că celulele transplantate au reconstituit sistemul sanguin și că unele dintre ele s-au încorporat eficient în creierul primitorilor și au devenit celule care arătau și se comportau ca microglia.

În prezent, numeroși cercetători, dezvoltă metode mai puțin toxice de pregătire a pacienților pentru transplanturile de celule stem. O terapie cu celule cerebrale s-ar putea baza pe aceste metode îmbunătățite și mai sigure de transplant.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu boala Alzheimer și alte demențe, iar numărul este de așteptat să crească în următorii câțiva ani.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

5 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

5 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

6 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

6 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

7 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar