Sari la conținut

Lipsa acestei vitamine favorizează demența și insuficiența cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Simptome insuficiență cardiacă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome insuficiență cardiacă

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier. 

Datele unui studiu efectuat la University Framingham Offspring sugerează că 40% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 83 de ani au niveluri scăzute de vitamina B12 în plasmă, ceea ce provoacă în special probleme neurologice, 9% au un deficit total, iar 16% au un deficit ușor. Ceea ce a fost surprinzător pentru cercetători a fost faptul că nivelurile scăzute de vitamina B12 au fost la fel de frecvente la tineri ca la vârstnici.

Același studiu a concluzionat că deficitul de vitamina B12 afectează aproximativ 40% dintre persoanele de peste 60 ani. Este posibil ca cel puțin o parte dintre simptomele îmbătrânii considerate „normale“ (cum ar fi pierderea memoriei, declinul cognitiv, scăderea mobilității etc.) sunt cel puțin parțial cauzate de deficiența de vitamina B12.

Hipoaciditatea poate fi de vină

Pentru un adult sănătos, organismul poate stoca necesarul de vitamina B12 pentru 3-5 ani (peste 50% în ficat). De aceea, deficitul apare după o perioadă îndelungată de scădere a aportului nutrițional.

Scăderea acidului clorhidric din stomac (hipoaciditatea) poate fi o cauză a deficitului de vitamina B12 din cauza malabsorbției.

Vitamina B12 (cobalamină) este un nutrient esențial dintre cei opt din complexul de vitamine hidrosolubile B, care lucrează împreună cu acidul folic în sinteza ADN-ului și a celulelor roșii din sânge.

De asemenea, are un rol important în producerea tecii de mielină din jurul nervilor, pentru facilitarea conducerii impulsurilor nervoase. La fel ca cele mai multe vitamine, B12 nu poate fi produsă de către organism, trebuind să fie obținută din alimente sau suplimente.
Plantele nu produc vitamina B12, iar singurele alimente de unde poți obține vitamina B12 sunt carnea, ouăle, produsele lactate, precum și alte alimente provenite de la animale. De aceea vegetarienii și veganii au un risc crescut de deficit al vitaminei B12.

De ce e trecută cu vederea lipsa acestei vitamine?

Există două motive principale pentru care deficitul de vitamina B12 este trecut cu vederea. În primul rând, nu este testat în mod curent de către cei mai mulți medici. În al doilea rând, laboratoarele stabilesc niveluri de referință mult prea scăzute. Acesta este motivul pentru care majoritatea studiilor subestimează nivelurile reale ale deficitului. Mulți oameni cu deficit de vitamina B12 au așa-numitele niveluri „normale“ de vitamina B12.

Conform literaturii de specialitate, persoanele cu niveluri de B12 cuprinse între 200 pg/ml și 350 pg/ml (niveluri considerate normale în SUA) au simptome clare ale deficitului de vitamina B12. Experții specializați în diagnosticul și tratamentul acestui deficit susțin că nivelul minim de vitamina B12 ar trebui să fie de 450 pg/ml, dar și luarea în calcul a altor markeri ai acestui deficit, precum nivelurile ridicate de acid urinar metilmalonic, homocisteină și holotranscobalamin.

În Japonia și Europa, limita inferioară pentru vitamina B12 este cuprinsă între 500-550 pg/ml, nivel asociat cu manifestări psihologice și comportamentale legate de declinul cognitiv. Cerințele umane pentru vitamina B12 sunt de 2-3 micrograme pe zi sau chiar de 4-7 micrograme pe zi, conform cercetărilor recente.

Simptomele deficitului de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 se desfășoară în patru etape, începând cu scăderea nivelurilor sangvine ale vitaminei, scăderea progresivă a concentrațiilor celulare ale vitaminei, creșterea nivelului de homocisteină și scăderea ratei de sinteză a ADN-ului și, în final, anemia macrocitară.

Absorbția vitaminei B12 este foarte complexă, iar cauzele malabsorbției pot include disbioză intestinală, inflamație intestinală, intestin permeabil, expunere la oxid de azot sau consumul anumitor medicamente. Acest lucru poate explica de ce deficitul de vitamina B12 poate apărea chiar și la persoanele care consumă cantități importante de produse de origine animală.

Simptomele deficitului de vitamina B12 includ amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor, dificultăți de deplasare și menținere a echilibrului, anemie, icter, tumefierea limbii, dificultăți cognitive sau pierderi de memorie, paranoia sau halucinații, slăbiciune și oboseală. Dacă nu este tratată, această deficiență poate cauza probleme neurologice severe, boli de sânge, probleme de memorie sau chiar demență, insuficiență cardiacă și malformații congenitale.

Dacă bănuiești că poți avea un deficit de vitamina B12, primul pas este să efectuezi niște teste. Ai nevoie de o valoare inițială precisă cu care să lucrezi. În cazul în care constați un anumit deficit al acestei vitamine, următorul pas este să identifici mecanismul care cauzează deficiența. Odată identificat mecanismul, medicul va decide forma adecvată a suplimentării, doza și durata potrivite pentru tine.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel