Categories: Ştiri sănătate

Testul de sânge care ajută la depistarea cancerului de colon

Un studiu promițător a arătat că un test de sânge a diagnosticat cancerul colorectal cu o acuratețe de 83%, oferind o alternativă la actualele teste de scaun.

Cercetătorii au dezvoltat un test care ar putea detecta cancerul colorectal cu o acuratețe de 83% folosind o simplă probă de sânge, potrivit unui nou studiu.

Precizia ridicată a testului de sânge este comparabilă cu cea a actualelor teste de scaun efectuate la domiciliu.

Echipa medicală și-a publicat concluziile în New England Journal of Medicine.

„Rezultatele studiului reprezintă un pas promițător spre dezvoltarea unor instrumente mai convenabile pentru a detecta cancerul colorectal la timp,moment în care este mai ușor de tratat”, a declarat William M Grady, gastroenterolog la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle, SUA.

„Testul, care are o rată de acuratețe pentru detectarea cancerului de colon similară cu cea a testelor de scaun utilizate pentru depistarea precoce a cancerului, ar putea oferi o alternativă pentru pacienții care altfel ar putea refuza opțiunile actuale de screening”, a adăugat el.

Testele actuale pe care le au pacienții la dispoziție pentru a detecta cancerul colorectal

Testele de scaun sunt instrumentul de diagnosticare utilizat în prezent și detectează sângele sau ADN-ul deteriorat în probe. Alte opțiuni includ sigmoidoscopia și colonoscopia, care implică introducerea unui tub în rect și în colon.

Colonoscopia este considerată „standardul de aur” pentru screening. Colonografia CT, denumită și colonoscopie virtuală, utilizează raze X pentru a detecta semnele cancerului.

Testul dezvoltat de cercetători detectează în sânge ADN-ul tumoral circulant (ctDNA), ADN care este eliminat de celulele canceroase.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ratele de deces în rândul tinerilor sub 55 de ani din cauza cancerului colorectal au crescut cu aproximativ 1% pe an

În studiul pe 7.861 de persoane incluse, 83,1% dintre participanții cu cancer colorectal confirmat prin colonoscopie au avut un test de sânge pozitiv pentru ctADN. Testul a fost mai sensibil pentru cancerele colorectale, inclusiv cancerele în stadiu incipient, și a fost mai puțin sensibil pentru leziunile precanceroase avansate, care se pot transforma în cancer în timp. S-a constatat că sensibilitatea testului de sânge pentru cancerul colorectal este similară cu testele pe probe din fecale și inferioară decât cea a colonoscopiei.

„Cancerul colorectal este destul de comun și poate fi prevenit prin screening, dar doar aproximativ 50% până la 60% dintre persoanele eligibile fac aceste teste”, observă Grady. Deși ratele de deces la adulții în vârstă au scăzut, ratele în rândul tinerilor sub 55 de ani au crescut cu aproximativ 1% pe an.

Ghidurile actuale recomandă ca persoanele cu risc mediu de cancer colorectal să înceapă un screening regulat la vârsta de 45 de ani.

„Continuăm să vedem persoane tinere cu cancer colorectal, care a devenit al treilea cel mai frecvent cancer la persoanele sub 50 de ani”, explică Grady. „A avea un test bazat pe o prelevare de sânge, ar putea fi o oportunitate de a ajuta mai mulți oameni să se supună screeningului”

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

4 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

5 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

5 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

6 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

6 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică