Sari la conținut

Colonoscopia. Când trebuie făcută și la cât timp. Medic: Sfântul screening pentru cancerul de colon și cancerul colorectal

Semne care apare în cancerul de colon
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer de colon, semne alarmante

Colonoscopia, un examen medical esențial. Colonoscopia este examinarea endoscopică a intestinului gros și a părții distale a intestinului subțire cu o cameră CCD sau o cameră cu fibră optică pe un tub flexibil trecut prin anus.

Potrivit medicului Bogdan Marțial, acest examen medical este „sfântul screening pentru cancerul de colon și cancerul colorectal.”

Dr. Bogdan Marțian a oferit, în exclusivitate pentru DC Medical, câteva informații esențiale despre semnele și simptomele generale ale cancerului.
„Sângerarea e semn pentru anumite tipuri de cancere. Pentru cancerele de pe colonul drept, e un tip de sângerare. Pentru cancerele de pe colonul stâng sau rect este alt tip de sângerare, arată altfel sângele.

Este un un semn, dar nu e un semn precoce, este un semn relativ tardiv”, spune medicul Bogdan Marțian.

„Pentru cancerul de colon sau cancer de rect, colorectal, există sfântul screening: colonoscopie, colonoscopie, colonoscopie”

„Există un tip de tumoră care se cheamă virolă, în care tumora este foarte mică, dar are capacitatea de a scleroza și de a strânge peretele intestinal. De obicei apare pe partea stângă, pe colonul stâng și care produce precoce, când tumora este mică și cu șanse destul de bune de a nu invada ganglioni, produce ocluzie intestinală sau un sindrom ca și ocluzie, dar are o simptomatologie care alarmează pacientul și atunci pacientul vine destul de devreme și se poate opera cu șanse bune de vindecare.

Astea sunt situații, să zicem, oarecum extreme.

Dar pentru cancerul de colon sau cancer de rect, colorectal, există sfântul screening.

Și aici trebuie să spunem, cu riscul pe care mi-l asum de a plictisi pe toată lumea, pe cei care au mai auzit lucrurile astea, colonoscopie, colonoscopie, colonoscopie”, a declarat Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

La ce interval de timp trebuie făcută colonoscopia

Standardele erau până acum vreo câțiva ani la 50 de ani, după 50 de ani, fiecare dintre noi trebuie să facă o colonoscopie, o primă colonoscopie.

Există o categorie de pacienți care au în antecedentele familiale anumite boli. De pildă, un părinte sau un bunic care a avut o polipoză rectocolică, asta este o boală cu transmisie genetică și care a făcut un cancer și descendenți din indivizii ăștia trebuie să-și facă mult mai devreme o colonoscopie”, explică medicul.

Acesta mai spune că „americanii au început să coboare nivelul vârstei minime la care se face prima colonoscopie spre 45 de ani.

Dacă prima colonoscopie nu constată nimic, standardul spune că trebuie repetată cam la 5 ani.

Factori de risc

Au început să mute standardul ăsta la persoanele care nu au riscuri asociate: nu fumează, nu mănâncă grăsimi, nu mănâncă prea multă carne roșie ș.a.m.d.

La cei care au factori de risc mai puțin au început să întindă perioada pentru o colonoscopie la 7 sau chiar pe la 8 ani.

Dacă la colonoscopie s-a descoperit ceva, un polip, polipul acela este scos, este rezecat în același moment și atunci pacientul trebuie să repete la un interval ceva mai mic.

În general, cam la 3 ani ar trebui să repete o colonoscopie, pentru că motivul pentru care a apărut polipul și care nu este cunoscut, nu a fost îndepărtat odată cu polipul.

Polipul ăla apare dintr-o rațiune, dintr-un motiv și atunci trebuie să repete, pentru că este de presupus că dacă a dezvoltat un polip, în viitor va putea dezvolta și alți polip.

Peste 85% din cancerele colorectale provin dintr-un polip, care este o tumoră benignă, migrează în spre malign.

Dacă la screening se descoperă polipi, ei sunt rezecați și riscul să devină maligni nu mai există”, a mai spus medicul.

Ce este polipoza adenomatoasă, polipoza rectocolică

„Există o boală care se cheamă polipoza rectocolică în care sunt mulți, zeci de politici. Și dacă unul dintre ei, oricare dintre ei poate să devină malign, riscul să devină malign este mai mare din cauza unui mesaj genetic, e o genă identificată care e responsabilă de de treaba asta, la pacienții ăștia, se recomandă la rece, adică preventiv, colectomie totală.

Cu o anastomoză între rect și intestin subțire”, a conchis medicul Bogdan Marțian pentru sursa citată.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel