Categories: Ştiri sănătate

Tipurile de hepatită, ce le cauzează și care sunt riscurile ca tu să dezvolți afecțiunea?

Hepatita este o inflamație a ficatului și poate fi cauzată de o multitudine de viruși. Principalele forme sunt A, B ți C, însă cum se manifestă tipurile de hepatită, ce le cauzează și care sunt riscurile ca tu să dezvolți afecțiunea?

Potrivit WebMD, hepatita A se manifestă precum un virus stomacal, însă hepatita B și C pot cauza probleme serioase de sănătate, inclusiv cancer sau o infecție cronică numită ciroză. Iată care sunt tipurile de hepatită,  modurile prin care se răspândește și cum se manifestă.

  1. Hepatita se răspândește prin contaminare. Hepatita A se răspândește, de obicei, prin fecalele unei persoane infectate. De asemenea, se poate transmite prin contact direct, precum contactul sexual. Hepatiteșe B și C se transmit, de cele mai multe ori, prin sânge și fluide corporale infectate.
  2. Hepatita A se răspândește prin alimente și apă contaminate. Alimentele contaminate poartă virusul ,iar dacă produsele nu sunt spălate corespunzător, ești predispus la a dezvolta o formă de hepatita A. De asemenea, evită să bei apa din râuri și lacuri. Aceasta trebuie întâi fiartă. Dacă este posibil, când vizitezi o țară în curs de dezvoltare, optează pentru apa îmbuteliată.
  3. Hepatita A, boala mâinilor murdare. Igienizarea corespunzătoare a mâinilor scade riscul de a dezvolta hepatita A. Virusul poate rezista în afara corpului pentru luni întregi, așa că este esențial să îți menții mâinile curate, în special dacă folosești toaleta.
  4. Hepatiele B și C se răspândesc prin sânge contaminat. Poate fi transmis de la mamă la copil, prin naștere, între partenerii sexuali sau la contactul cu o rană deschisă.
  5. Hepatitele B și ce se pot răspândi la salon. Manichiurile, pedichiurile și coafurile necesită ustensile care, dacă nu sunt sterilizate, pot răspândi hepatitele B și C. Cu toate acestea, șansele sunt minime.
  6. Hepatita B se transmite prin contactul sexual. Contactul sexual cu o persoană infectată este un risc major, întrucât virusul poate fi găsit în sângele și fluidele corporale ale persoanei. Medicii recomandă vaccinarea, precum și protecția în timpul actului sexual.

Vaccinurile sunt disponibile pentru hepatitele A și B, însă nu și pentru hepatita C.

 

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

7 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

7 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

8 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

8 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

9 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

9 ore ago

Citeste si: