Sari la conținut

Tipurile de hepatită, ce le cauzează și care sunt riscurile ca tu să dezvolți afecțiunea?

Hepatita este o inflamație a ficatului și poate fi cauzată de o multitudine de viruși. Principalele forme sunt A, B ți C, însă cum se manifestă tipurile de hepatită, ce le cauzează și care sunt riscurile ca tu să dezvolți afecțiunea?

Potrivit WebMD, hepatita A se manifestă precum un virus stomacal, însă hepatita B și C pot cauza probleme serioase de sănătate, inclusiv cancer sau o infecție cronică numită ciroză. Iată care sunt tipurile de hepatită,  modurile prin care se răspândește și cum se manifestă.

  1. Hepatita se răspândește prin contaminare. Hepatita A se răspândește, de obicei, prin fecalele unei persoane infectate. De asemenea, se poate transmite prin contact direct, precum contactul sexual. Hepatiteșe B și C se transmit, de cele mai multe ori, prin sânge și fluide corporale infectate.
  2. Hepatita A se răspândește prin alimente și apă contaminate. Alimentele contaminate poartă virusul ,iar dacă produsele nu sunt spălate corespunzător, ești predispus la a dezvolta o formă de hepatita A. De asemenea, evită să bei apa din râuri și lacuri. Aceasta trebuie întâi fiartă. Dacă este posibil, când vizitezi o țară în curs de dezvoltare, optează pentru apa îmbuteliată.
  3. Hepatita A, boala mâinilor murdare. Igienizarea corespunzătoare a mâinilor scade riscul de a dezvolta hepatita A. Virusul poate rezista în afara corpului pentru luni întregi, așa că este esențial să îți menții mâinile curate, în special dacă folosești toaleta.
  4. Hepatiele B și C se răspândesc prin sânge contaminat. Poate fi transmis de la mamă la copil, prin naștere, între partenerii sexuali sau la contactul cu o rană deschisă.
  5. Hepatitele B și ce se pot răspândi la salon. Manichiurile, pedichiurile și coafurile necesită ustensile care, dacă nu sunt sterilizate, pot răspândi hepatitele B și C. Cu toate acestea, șansele sunt minime.
  6.  Hepatita B se transmite prin contactul sexual. Contactul sexual cu o persoană infectată este un risc major, întrucât virusul poate fi găsit în sângele și fluidele corporale ale persoanei. Medicii recomandă vaccinarea, precum și protecția în timpul actului sexual.

Vaccinurile sunt disponibile pentru hepatitele A și B, însă nu și pentru hepatita C.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.