Top 12 simptome ale prediabetului pe care trebuie să le cunoașteți

Știați că acum, corpul  vă poate trimite semne de avertizare că glicemia  este mai mare decât în mod normal și s-ar putea să nu vă dați seama? Când nivelul glicemiei este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi diagnosticat cu diabet zaharat, aceasta este o afecțiune cunoscută sub numele de prediabet. Deci, de ce este prediabetul o mare problemă? Acest lucru se datorează faptului că 75% dintre persoanele cu prediabet dezvoltă în cele din urmă diabet zaharat de tip 2 – chiar dacă prediabetul este complet reversibil!

SIMPTOME ALE PREDIABETULUI

12. Niveluri de glicemie mai mari decât cele normale

Prediabetul se caracterizează prin niveluri de glucoză în sânge mai mari decât cele normale. Aceasta înseamnă că nivelul glicemiei în post se află între 100 și 125 miligrame pe decilitru, iar nivelul de hemoglobină A1C este cuprins între 5,7 și 6,4 procente. Pre-diabetul este, de asemenea, denumit tulburare de toleranță la glucoză (IGT) sau tulburare de glucoză de repaus alimentar (IFG).

11. Oboseală inexplicabilă

Persoanele cu prediabet au deja rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că organismul nu este capabil să transforme în mod eficient glucoza din sânge în energie. Rezultatul este oboseala inexplicabilă. Persoanele cu prediabet se pot simți epuizate chiar și atunci când nu se exercită fizic.

10. Rănile se vindecă încet

Prediabeticul poate duce la o vindecare lentă a rănilor. În timp, nivelul ridicat de zahăr din sânge poate deteriora mucoasa vaselor de sânge mici și poate provoca o circulație deficitară. Ca urmare, vânătăile și tăieturile minore pot dura mai mult decât în mod normal pentru a se vindeca.

9. Schimbări de dispoziție inexplicabile

Pentru bunăstarea mentală sunt necesare niveluri sănătoase de glucoză. Atunci când nivelurile de zahăr din sânge din creier sunt mai mari decât în mod normal, excesul de zahăr face o persoană mai anxioasă, iritabilă, supărată și incapabilă să se concentreze. Când stresul crește, devine mai greu pentru insulină să funcționeze corect și glicemia crește. Cu toate acestea, atunci când zahărul din sânge revine la un nivel normal, aceste simptome se rezolvă adesea.

8. Foamea și creșterea în greutate

Este greu ca celulele rezistente la insulină să ia glucoza din sânge, astfel încât nivelul zahărului se acumulează. Rezistența la insulină te face și mai înfometată, așa că mănânci mai mult. Semne suplimentare de glucoză din sânge către pancreas pentru a produce mai multă insulină, dar mai multă insulină vă încurajează corpul să stocheze zahărul suplimentar ca grăsime. Și astfel ciclul continuă.

Alte cercetări arată, de asemenea, că persoanele prediabetice cu o preferință pentru activitățile de seară, care merg la culcare târziu și nu dorm suficient, se îngrașă. Doar pierderea a 5-10% din greutatea corporală totală poate reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge.

7. Urinare frecventă, sete excesivă.

Atunci când corpul dumneavoastră are exces de glucoză, rinichii nu sunt capabili să re-absoarbă tot zahărul din sânge și să-l returneze în vasele de sânge. Drept urmare, zahărul îți părăsește corpul prin urină, ceea ce te face să mergi mai des la baie. În consecință, corpul tău tânjește mai multă apă, iar acest lucru te determină să îți fie în permanență sete. Este un ciclu vicios.

Consumatorii de cafea și ceai pot urina mai frecvent din cauza consumului mai mult de cofeină. Dacă acest stimul nu este prezent, urinarea frecventă poate indica prediabet.

6. Amorțeală și furnicături ale picioarelor și mâinilor

Studiile arată că prediabetul poate deteriora fibrele nervoase și poate determina deteriorarea nervilor – fără apariția diabetului de tip 2. Se pare că există o relație bidirecțională între afectarea toleranței la glucoză (IGT) și neuropatie: o proporție substanțială a indivizilor cu neuropatie idiopatică au prediabet și o proporție substanțială dintre cei cu prediabet prezintă neuropatie periferică.

5. Probleme legate de digestie

Cercetătorii au observat o frecvență mai mare de gaze, balonare, sațietate timpurie, greață, arsuri la stomac și constipație la persoanele cu prediabet. Acest lucru se poate datora deteriorării nervilor vagi, ca urmare a creșterii nivelului de zahăr din sânge care cauzează modificări chimice ale nervilor în timp. Nervul vag reglează cât de repede se golește stomacul și, atunci când este deteriorat, mâncarea rămâne mai mult în stomac decât ar trebui. Aceasta este o afecțiune numită gastropareză.

Dacă problemele de digestie continuă sau nu pot fi explicate prin obiceiurile alimentare și alte afecțiuni, cel mai bine este ca un medic să efectueze o evaluare prediabetică.

4. Probleme cu articulațiile

Persoanele cu prediabet au o greutate corporală în exces, ceea ce pune un stres suplimentar asupra articulațiilor, în special în partea inferioară a corpului, și crește riscul de osteoartrită (OA). Un raport recent al CDC a constatat că 32 la sută dintre adulții cu prediabet au și artrită. Cercetătorii au descoperit că „aproximativ jumătate dintre adulții cu prediabet și artrită sunt fie inactivi fizic, fie au obezitate, crescând și mai mult riscul lor de diabet de tip 2”.

3. Afecțiuni ale pielii

Unele persoane cu rezistență la insulină și prediabete pot prezenta acantoză nigricans – o zonă întunecată a pielii de pe partea din spate a gâtului, a axilei, a inghinei sau în altă parte care se simte ca de catifea. Etichetele pielii de pe pleoape, gât, axile și inghină sunt un alt simptom al glicemiei crescute.

2. Vedere încețoșată

Prediabetul vă poate crește riscul de pierdere a vederii (retinopatie). Acest lucru se datorează faptului că nivelul ridicat de zahăr din sânge determină umflarea cristalinului și afectează capacitatea de concentrare. Cu toate acestea, estomparea dispare atunci când readuceți glicemia în intervalul optim. Acest simptom este adesea legat de prediabet după un diagnostic.

1. Afectarea rinichilor

Persoanele cu prediabet au adesea boli renale cronice nerecunoscute (CKD). Într-un studiu amplu, mai mult de o treime dintre persoanele cu prediabet s-au dovedit a avea semne de boală renală. În plus, stadiul bolii renale este de 3 sau 4, la fel ca persoanele cu diabet.

 

 

 

Recent Posts

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

11 minute ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

41 de minute ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

13 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

13 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

14 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

14 ore ago

Citeste si: