Sari la conținut

Top 13 alimente pentru inversarea rezistenței la insulină

Diabet tip 2

Două cuvinte îmi vin în minte când vorbim despre diabetul de tip 2: rezistența la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când celulele dvs. nu mai răspund la un hormon numit insulină, care semnalează celulelor să scoată glucoza din fluxul sanguin și să o folosească drept combustibil pentru energie.

A avea o rezistență ridicată la insulină crește riscul de prediabet, diabet de tip 2 și o serie de alte probleme grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și cancer.

Numărul 1 – Avocado

Fiind o sursă bogată de grăsimi și fibre monoinsaturate, avocado conține o moleculă de grăsime numită Avocatin B (AvoB). Această moleculă ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la reducerea rezistenței la insulină în pancreas.

Numb 2 – Oțet de mere

Acest aliment uimitor fermentat poate ajuta la prevenirea creșterilor zahărului din sânge, încetinind digestia și absorbția carbohidraților.

Într-un studiu, participanții care au băut echivalentul a 1 lingură de oțet de mere înainte de masă au raportat o creștere cu 34% a sensibilității la insulină.

Potrivit cercetătorilor, prezența acidului acetic, care se găsește în mod obișnuit în produsele din oțet, este responsabilă pentru eficacitatea acestuia ca medicament antidiabetic.

Numărul 3 – Ceai negru și verde

Ceaiul este bogat în polifenoli, care sunt compuși naturali care au beneficii pentru sănătate, precum reducerea inflamației și ajutarea la combaterea cancerului.

Multe studii au descoperit că polifenolii din ceaiul negru și cel verde încurajează secreția sănătoasă de insulină, reducând totodată nivelul zahărului din sânge.

Acest lucru se datorează faptului că aceste ceaiuri conțin un compus natural numit epigallocatechin gallate (EGCG), care s-a dovedit că îmbunătățește sensibilitatea la insulină și scade nivelul zahărului din sânge.

Bea o ceașcă de ceai după masă pentru a preveni scăderea zahărului din sânge.

Numărul 4 – Nuci

Nucile conțin foarte puțin sau deloc carbohidrați, ceea ce ajută la prevenirea nivelului ridicat de zahăr din sânge. Aceste alimente dense în energie s-au dovedit a fi eficiente în reducerea rezistenței la insulină și scăderea nivelului de zahăr din sânge în repaus alimentar. Data viitoare când îți este foame, gustă câteva nuci în loc de prăjituri sau chipsuri de cartofi.

Numărul 5 –  Broccoli

Această legumă verde hrănitoare este bogată în antioxidanți, fibre și substanțe nutritive importante care fac minuni pentru gestionarea nivelului zahărului din sânge.

Un studiu publicat în International Journal of Food Science Nutrition a constatat că broccoli a reușit să îmbunătățească sensibilitatea la insulină la persoanele cu diabet de tip 2.

În plus, o echipă de cercetători a descoperit că sulforaphanes, care este un compus natural găsit în mugurii de broccoli, poate ajuta la protejarea vaselor de sânge de daunele cauzate de nivelurile ridicate de zahăr din sânge.

Numărul 6 – Semințe de Chia

Semințele de chia sunt o completare excelentă pentru multe rețete sănătoase datorită indicelui lor glicemic scăzut. Semințele de chia sunt ambalate cu fibre, calciu și acizi grași esențiali care vă ajută să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge echilibrat. Multe studii au descoperit că consumul de semințe de chia poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină.

Numărul 7 – Usturoi

Acest condiment vine cu o mulțime de beneficii interesante pentru sănătate. Usturoiul conține alicină, care este un antiinflamator natural.

Studiile arată că adăugarea usturoiului în dieta dvs. poate reduce glicemi, care este nivelul zahărului din sânge atunci când nu ați mâncat. Alte studii au descoperit că usturoiul poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Numărul 8 – Spanac

Similar cu alte legume verzi cu frunze, spanacul este bogat în fibre și substanțe nutritive precum magneziu și vitamina A. S-a constatat că acești nutrienți contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Consumul a cel puțin o porție de verdeață cu frunze pe zi scade riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Numărul 9 – Afine

Aceste fructe de padure contin o multime de fibre alimentare si au una dintre cele mai mari concentratii de antociani. Antocianinele au proprietăți antioxidante și pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea digestiei. Un studiu a constatat că adăugarea a 22,5 g de afine la smoothie-uri poate contribui la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la prevenirea creșterilor zahărului din sânge.

Numărul 10 – Turmeric

Curcumina este un compus activ în curcumă, care are multe beneficii pentru sănătate. Multe studii au descoperit că curcumina poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Numărul 11 ​​- Scorțișoară

Scorțișoara a fost recunoscută pentru beneficiile sale uimitoare pentru sănătate din cele mai vechi timpuri. Scorțișoara scade rezistența la insulină, ajutând receptorii pentru glucoză din celulele musculare să devină mai disponibili.

O meta-analiză a 10 studii a constatat că consumul de scorțișoară a produs o scădere semnificativă a glucozei, a colesterolului total, a LDL și a trigliceridelor (grăsimi din sânge).

Cel mai bun tip de scorțișoară pe care îl puteți adăuga în dieta dvs. este ceylonul, deoarece oferă toate proprietățile de promovare a sănătății scorțișoarei, dar fără cumarină, care este toxică pentru oameni.

Numărul 12 – Omega-3

S-a descoperit că acizii grași omega-3 prezenți în peștii grași precum somonul, tonul și macroul îmbunătățesc sensibilitatea la insulină în rândul persoanelor cu tulburări metabolice precum obezitatea sau diabetul de tip 2.

Numărul 13 – semințe de schinduf

Utilizarea semințelor de schinduf, coapte în pâine sau consumate în ansamblu, a fost legată de o rezistență scăzută la insulină și un control glicemic îmbunătățit.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel