TOP analize medicale recomandate dacă vrei să slăbeşti sănătos

70% dintre afecțiuni apar din cauza stilului de viață dezechilibrat, iar obezitatea nu face excepție. Poate fi prevenită prin dietă echilibrată, însă dacă este deja instalată, doar vizita la un medic specializat în tratarea excesului ponderal, efectuarea investigațiilor și respectarea pe viață a recomandărilor o pot rezolva.

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, obezitatea a atins cote alarmante în ultimii ani: față de 1975, numărul persoanelor afectate s-a triplat.

Acest flagel ucide anual 2,8 milioane de oameni din cauza bolilor asociate cu kilogramele în plus: afecțiuni cardiovasculare, diabet și chiar cancer.

În aceste condiții, niciun kilogram în plus nu trebuie neglijat, însă orice dietă trebuie să debuteze cu o evaluare a stării de sănătate. Tot ce înseamnă mai mult de 5 kilograme peste greutatea normală trebuie investigat cu atenție pentru că, de cele mai multe ori, înseamnă exces de grăsime periculoasă în corp.

Medicii recomandă mai întâi de toate investigarea funcției tiroidiene printr-o ecografie și prin câteva investigații specifice bunei funcționări a tiroidei, adică hormonii tiroidieni. Apoi, trebuie să facem o ecografie abdominală pentru a vedea încărcarea în grăsime a organelor interne.

Analiza grăsimilor în sânge, utilă în schema de slăbit

Majoritatea persoanelor obeze au ficatul gras și, în general, organele încărcate cu grăsime. De aceea sunt utile investigațiile uzuale care țin de funcția ficatului, a rinichiului, metabolismul glucidelor, adică al zaharurilor și grăsimilor.

Astfel, poate fi identificată cantitatea de grăsimi, din sânge, adică colesterolul, fracțiunile de colesterol și trigliceridele, pentru că de cele mai multe ori, la un pacient supraponderal, acestea sunt peste limitele normale. grăsimea fiind depusă atât pe organele interne, cât și sub piele.

De asemenea, este necesară verificarea tensiunii arteriale şi efectuarea unui EKG, pentru că, de regulă, un pacient obez, are intoleranţă la insulină sau diabet, hipertensiune arterială și acidul uric crescut (aşa numitul „sindrom metabolic”).

Glicemia şi vitamina D, la control

Din lista de analize necesare pentru a decide cea mai bună conduită în privința obezității fac parte evaluarea glicemiei, dar și a nivelului de vitamina D.

Orice potențială afecțiune generează anumite meniuri și schimbări în stilul de viață. O greșeală frecventă a celor care vor să slăbească este activitatea fizică intensă, în condițiile unui număr impresionat de kilograme în plus.

Medicii spun că trebuie veriricată starea articulațiilor înainte de începerea unui program de mișcare, asociat dietei de slăbit.

Atenţie la proporţii!

Persoanele supraponderale au un index masă corporală mai mare de 25, în timp ce obezitatea este asociată cu un index de masă corporală mai mare de 30.

Acesta se calculează prin împărțirea greutății exprimate în kilograme la înălțimea în metri la pătrat. Însă trebuie luate în calcul și circumferința abdominală, precum și compoziția greutății. Îngrijorător este în primul rând excesul de țesut adipos. De aceea, evaluarea cantității de grăsime este foarte importantă la un pacient supraponderal.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

7 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

7 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

8 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

8 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

9 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar