Categories: Expertul zilei

Tot ce trebuie să știi despre ALUNIȚE. Dr. Valentina Roșca, dermatolog: Mulți pacienți refuză această ANALIZĂ din cauza fricii!

Tot ce trebuie să știi despre ALUNIȚE. Marea majoritate a oamenilor se nasc cu o serie de alunițe care împodobesc corpul, dar deși sunt în general benigne, creșterea lor poate fi incontrolabilă și astfel devin alunițe maligne.

Pentru a evita eventualele complicații ale pielii și alunițelor, este indicat să efectuați din când în când controale medicale.

Dr. Valentina Roșca, medic specialist dermatolog al Clinicii Dermacontrol, explică pentru Doctorul Zilei importanța acestor leziuni cutanate și modul de detectare precoce al unui posibil cancer de piele.

Ce sunt alunițele?

Nevii pigmentari sau alunitele sunt leziunile dermatologice cele mai controversate care au generat in ultimii 20 ani ample cercetari si chiar dezvoltarea unei metode noi de diagnostic, dermatoscopia.

Pentru pacienti insa , alunitele sunt un subiect si mai controversat , iar atitudinea diferita osciland intre indiferenta si teama , chiar anxietate atunci cand pacientul se prezinta la un consult dermatologic provine din informarea insuficienta si uneori incorecta, spune dr. Valentina Roșca pentru Doctorul Zilei.

Tot ce trebuie să știi despre ALUNIȚE. Medicul dermatolog atrage atenția că există câteva lucruri pe care este necesar să le punctăm pentru aduce lumină în acest subiect.

In primul rand , consultul medical este singura modalitate de a avea o certitudine asupra tipului de leziune (benigna sau maligna ) care va ingrijoreaza .

Diferentele minore intre leziuni sunt detectabile cu un microscop denumit dermatoscop care creste semnificativ acuratetea unui diagnostic corect.

In unele cazuri chiar si acesta modalitate de examinare este insuficienta si medicul trebuie sa recurga la o analiza mai elaborate , denumita biopsie, precizează dr. Valentina Roșca.

O biopsie reprezintă prelevarea unei probe de țesut pentru a fi analizată în laborator. Acest lucru este necesar pentru a confirma dacă o aluniță sau o probă suspectă este melanom, însă mulți pacienți refuză analiza din cauza fricii.

Ce presupune biopsia?

Aceasta presupune indepartarea chirurgicala a alunitei in scopul examinarii la microscop . Biopsia sau indepartarea alunitelor este un subiect delicat pentru pacient , multi dintre ei sunt coplesiti de informatii inadecvate, devenite folclor de tipul :“la alunite nu se umbla”.

Trebuie sa subliniez ca biopsia nu va duce la modificarea alunitelor – este doar o metoda de diagnostic si chiar de tratament si pacientii nu trebuie sa refuze aceasta analiza.

Odata indepartate , alunitele fie ca sunt ‘bune “ sau “rele”, nu mai au cum sa evolueze, spune doamna doctor.

Alunitele sunt leziuni active

Se inmultesc cu varsta , cu expunerea la soare , cresc, se mofifica in timp si influentate genetic , uneori dispar sontan sau se decoloreaza – este o dinamica a castor leziuni pe care este absolut necesar ca medicul dermatolog sa o urmareasca.

Aceasta urmarire se efectueaza periodic la interval de 6 luni – 1 an in functie de factorii de risc ai pacientului.

Se efectueaza o cartografiere a alunitelor cu un sistem avansat de scanare a pielii , de exemplu Fotofinder ATBM Master , care recurge la inteligenta artificiala pentru a realiza analiza de structura a acestor leziuni pigmentare.

O dinamica prea activa a alunitelor in sensul cresterii , modificarilor de culoare sau chiar aparitia unor simptome noi : mincarime , durere , discomfort sunt ingrijoratoare si necesita examinare de specialitate.

Tot ce trebuie să știi despre ALUNIȚE. Melanomul este un tip de cancer de piele care debutează atunci când melanocitele (celulele care conferă pielii culoarea bronzată sau maro) încep să crească fără control.

Melanomul, cea mai importantă tumoră cutanată

Melanomul este cea mai importanta tumora cutanata iar aspectul ei este similar cu al alunitelor comune , cel putin in stadiile initiale de evolutie.

De aceea , efortul medicului dermatolog este de a diagnostica corect aceste tumori in stadii incipiente. Ignorarea acestor leziuni de catre pacienti va permite evolutia catre forme severe , greu de tratat.

Cand in final pacientul se hotaraste sa trateze o astfel de leziune controlul terapeutic este greu de obtinut. De aceea se insista atit de mult pe monitorizare si profilaxie, a declarat dr. Valentina Roșca pentru Doctorul Zilei.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

3 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

3 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

4 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

4 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

5 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra