Categories: Expertul zilei

Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar la copii. Sfaturile specialistului: când, cum, de ce

Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar la copii. Pentru copiii care se confruntă cu dinți strâmbi sau nealiniați, există mai multe opțiuni de corectare disponibile. Aparatele dentare, căci despre ele este vorba, sunt cea mai comună formă de ortodonție corectivă folosită în stomatologie, în zilele noastre.

Despre beneficiile unice ale aparatului dentar, de la de la tipurile de aparate existente până lucrurile la care ar trebui să se aștepte părinții în tratamentul copiilor lor, ne vorbește dr. Narcisa Calotă, medic specialist stomatologie generală cu competențe în pedodonție.

Aparatul dentar la copii: beneficii pentru sănătatea orală

Când și de ce au nevoie copii de aparat dentar? Ce tipuri există și ce afecțiuni pot fi tratate?

Copiii, cât și adulții, au nevoie de aparat dentar din motive funcționale cât și estetice. Aparatul dentar ajută la îndreptarea dinților, astfel încât dinții și gingiile pot fi îngrijite mai ușor. Un aspect important al aparatului dentar este corectarea sau îmbunătățirea mușcăturii (ocluziei).

Aparatul dentar este utilizat pentru a corecta poziția dinților și a arcadelor, a crea spații între dinți, a corecta mușcătura pentru ca întregul aparat dento-maxilar să se dezvolte corect. Acest lucru ajută bineînțeles și la îmbunătățirea zâmbetului și la corectarea esteticii faciale.

Există mai multe tipuri de aparate dentare, clasificate în funcție de tipul de material folosit. În cazul copiilor aparatele dentare mobile sunt utilizate cu preponderență, fiind și foarte eficiente în a corecta pozițiile greșite ale dinților, uneori fiind necesar și completarea tratamentului în funcție de anomalie și de un aparat fix.

Aparatele fixe sunt formate din metal, ceramică sau safir. Există, de asemenea, și aparate cu gutiere transparente.

Aparatul dentar poate trata probleme ale dinților și maxilarului. În cazul dinților înghesuiți igiena orală este mai greu de efectuat, ceea ce duce la apariția cariilor, afectări parodontale și alte afecțiuni stomatologice.

Etapele tratamentului cu aparat dentar

Cum poate fi convins un copil care refuză categoric să poarte un aparat dentar?

Depinde de vârstă la care se recomandă aparatul dentar. În general aparatele dentare mobile sunt recomandate copiilor de la vârsta de 7-8 ani. Dacă copilul merge la stomatolog regulat, atunci el va înțelege că trebuie să poarte aparatul. Părinții le pot explica copiilor împreună cu medicul stomatolog de ce este necesar să poarte aparatul dentar.

Conștientizând copilul și explicându-i toate beneficiile și impactul social pozitiv îl ajutăm să poarte cu drag aparatul dentar. Implicarea copilului în alegerea aparatului, alegerea culorii sau adăugarea personajului preferat în aparatul dentar sunt factori pozitivi care îl ajuta să fie receptiv la purtarea lui.

Care sunt etapele tratamentului cu aparat dentar? La ce trebuie să se aștepte părinții și ce trebuie să înțeleagă copiii pentru a coopera în purtarea acestui aparat ortodontic?

Se începe întâi cu un consult la un medic ortodont. Se vor realiza investigații radiologice specifice fiecărui caz în parte, iar apoi se va alege aparatul dentar, care se face individualizat pentru fiecare pacient în funcție de problema specifică. Ulterior vor urma controale regulate pentru a monitoriza progresul și a face ajustările necesare.

În primele zile, copilul va experimenta o sensibilitate dentară crescută, ceea ce îl poate face anxios. Pentru ca cei mici să coopereze părinții le pot explica că durerile durează doar câteva zile și în acest timp să le pregătească alimente moi, care nu necesită mestecare sau mușcare.

Supe, iaurt, smoothie-urile sunt opțiuni bune pentru dinții și gingiile dureroase. În plus, alimentele care sunt prea tari sau lipicioase pot rupe firul arcului sau pot disloca un bracket de pe dinte. Odată ce se întâmplă acest lucru, aparatul este ineficient până când medicul ortodont va repara aparatul.

Aparatul dentar: rezultatele nu sunt limitate de vârstă

Care sunt prețurile pentru aparatele dentare? Ne puteți da niște prețuri orientative?

Prețurile sunt în funcție de tipul de aparat, din materialul din care sunt făcute și dacă este pentru una sau ambele arcade. Costurile sunt în funcție de complexitatea cazului, anomaliei și de tot ce implică întreg tratamentul.

Cum vă spuneam și anterior, tratamentele sunt individualizate fiecărui pacient în parte și în funcție de necesitatea pacientului ortodontul face un plan de tratament cu costurile aferente. Aparatele mobile și cele clasice metalice sunt cele mai accesibile la preț, aparatele de safir sau invisible costă puțin mai mult.

Până la ce vârstă dă rezultat un aparat dentar? Care este diferența între aparatele fixe și cele mobile?

Rezultatele aparatului dentar nu sunt limitate de vârstă, bineînțeles tratamentul ortopedic dento-maxilar efectuat în perioada de creștere a maxilarelor este mai eficient într-un timp mai scurt. Astăzi însă beneficiem de tratamente ortodontice avansate în diferite scopuri, de la aliniere dentara, îmbunătățirea esteticii până la tratamente preprotetice care se pot efectua la vârste înaintate.

Aparatul dentar fix vs aparatul dentar mobil

Aparatele dentare fixe așa cum le spune și numele, odată puse nu se mai dau jos până la terminarea tratamentului. Cele mobile se pot îndepărtă pentru a realiza igiena dentară sau a mânca.

Gutierele transparente beneficiază astăzi de avantaje pentru că sunt foarte comode de purtat, se pot îndepărtă la nevoie, au acțiunea aparatelor fixe ceea ce le face a fi eficiente până la vârstă înaintată și sunt extrem de estetice fiind indicate și în rezolvarea cazurilor complexe.

În ceea ce privesc rezultatele tratamentelor cu aparat dentar putem spune astăzi că puține sunt limitele lor, un tratament corect planificat, cu toate investigațiile în prealabil, gestionat corect de către medicul ortodont, formând uneori o echipa de tratament interdisciplinar împreună cu medicul chirurg BMF, medicul stomatolog, medicul stomatolog protetician, ajută astăzi la rezolvarea tuturor problemelor dentare, estetice, funcționale de care pacienții au nevoie.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: