Sari la conținut

Şocant! Bolile gingiilor și lipsa dinților asociate cu un risc cu 75% mai mare de CANCER la ficat

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Medicamentul care regenerează dinții, dezvoltat de cercetătorii japonezi

Şocant! Bolile gingiilor și lipsa dinților asociate cu un risc cu 75% mai mare de CANCER la ficat.

Sănătatea orală precară este legată de sănătatea cognitivă precară și acesta este un fapt cunoscut stabilit de mai multe studii care asociază riscul crescut de demență cu bolile gingiilor. Cu toate acestea, un nou studiu leagă igiena orală deficitară cu un risc crescut de cancer la ficat.

Publicat în revista United European Gastroenterology, studiul a descoperit că persoanele care suferă de sângerare sau gingii dureroase, ulcere bucale și dinți slăbiți sunt cu 75% mai predispuse la carcinom hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer hepatic primar.

Şocant! Bolile gingiilor și lipsa dinților asociate cu un risc cu 75% mai mare de CANCER la ficat

Analizând 469.000 de oameni, studiul a investigat efectul problemelor de sănătate orală asupra riscului de cancer gastrointestinal, cum ar fi cele ale pancreasului, colonului, rectului și ficatului. 4.069 de participanți au dezvoltat cancer într-o perioadă de șase ani și 13% dintre oameni au raportat o sănătate orală precară.

Experții au remarcat că femeile și tinerii erau mai predispuși la sănătatea orală precară.

Mai exact, în ceea ce privește cancerul de ficat, există două teorii care asociază sănătatea orală cu boli mortale:

  • Prima teorie ia în considerare rolul microbiomului intestinal în dezvoltarea bolii. Cele mai mari și mai carnoase organe din organism ajută la eliminarea deșeurilor – dar atunci când sunt afectate de afecțiuni precum ficatul gras, hepatita sau ciroza sau cancerul, funcțiile lor se declin, deoarece bacteriile reușesc să trăiască.
  • A doua teorie afirmă că persoanele care trăiesc cu dinții lipsă au mai multe șanse să mănânce alimente moi, mai puțin hrănitoare, ceea ce crește riscul de cancer la ficat.

Ce este carcinomul hepatocelular?

Un carcinom hepatocelular este o formă primară de cancer hepatic care se formează în principalele celule hepatice. Este mai frecventă la pacienții cu ciroză: cicatrici ale ficatului declanșate de aportul excesiv de grăsimi sau alcool, sau virusul hepatitei B și C.

Bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune decât femeile.

 

Care sunt simptomele cancerului de ficat

Cancerul hepatic este o afecțiune mortală care adesea nu prezintă niciun simptom în stadiile incipiente. Cu toate acestea, există câteva semne demne de remarcat ale tumorii, cum ar fi:

1. Abdomen umflat

2. Icter

3. Îngălbenirea pielii și a ochilor

4. Pierdere în greutate inexplicabilă

5. Pierderea poftei de mâncare

6. Durere în abdomen

7. Durere în umărul drept

8. Un nodul pe partea dreaptă a abdomenului

9. Senzație de sațietate după mese mici

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: