Tot ce trebuie să știi despre hepatita A. Simptomele care trebuie să te trimită URGENT la medic

Ficatul este cel mai mare organ din organism care îndeplinește funcții foarte importante. Cu toate acestea, este vulnerabil la diferite boli, cum ar fi hepatita. Aflați cum se transmite hepatita A: o puteți lua din alimente?

Când vorbim despre boli hepatice, de obicei vin în minte ficatul gras, ciroza și hepatita, pentru că, deși nu sunt singurele, sunt cele mai frecvente și capabile să provoace leziuni considerabile acestui organ.

Ce este hepatita A?

Hepatita este o inflamație a ficatului care îl poate deteriora și îi poate afecta funcția. Această inflamație poate fi acută sau cronică și există diferite cauze în spatele ei, inclusiv viruși, cum ar fi cauza de tip A.

Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite explică că hepatita virală este cea mai frecventă, deși există diferite tipuri. Hepatita A este cauzată de virusul hepatitei A, care se găsește în principal în scaunul și sângele unei persoane infectate.

În acest sens, virusul este prezent de obicei cu aproximativ 15 până la 45 de zile înainte de apariția simptomelor și în timpul primei săptămâni de boală.

Puteți lua hepatita A din alimente?

Potrivit specialiștilor, hepatita A, ca și E, se transmite în principal prin contactul cu alimente sau apă contaminate. Acest lucru este legat, într-o măsură mai mare, de igiena precară la prepararea sau spălarea alimentelor.

În acest sens, National Institutes of Health din Statele Unite, explică că hepatita A se poate contracta prin contactul cu fecalele cuiva infectat… dar cum ajunge la alimente?

Resturile de fecale ar putea ajunge la alimente dacă persoana infectată nu s-a spălat pe mâini după ce a mers la baie și a pregătit mâncarea, dar și dacă consumați apă nepotabilă sau alimente spălate cu acest tip de apă.

Printre acestea, fructele și legumele nedecojite, fructele de mare crude și gheața sunt surse comune. Cu toate acestea, nu sunt singurele forme de contagiune.

Cum se răspândește hepatita A?

În plus față de alimente și apă contaminate, este posibil să obțineți hepatita A din contactul fizic direct cu o persoană infectată, de exemplu, făcând sex sau îngrijind un pacient bolnav.

De asemenea, dacă intri în contact cu fecalele sau sângele cuiva care în prezent are boala sau dacă acea persoană transmite virusul unui obiect pentru că nu s-a spălat bine pe mâini și îl atingi cu gura, l-ai putea contracta.

În ceea ce îi privește pe cei care prezintă un risc mai mare de a se infecta, specialiștii Clinicii Mayo se referă la persoanele care lucrează sau călătoresc în locuri în care hepatita A este frecventă; ajutor sau muncă în îngrijirea copiilor sau într-un centru de copii; locuiți cu cineva cu hepatită A; au contact sexual cu cineva cu hepatită A; sunteți HIV pozitiv; nu ai o casă; aveți o tulburare de sângerare și utilizați un fel de drog ilicit.

Care sunt simptomele hepatitei A?

Este important de reținut că nu toți oamenii au simptome de hepatită A. Organizația Mondială a Sănătății explică că adulții prezintă semne și simptome mai frecvent decât copiii, de asemenea, severitatea și mortalitatea cresc odată cu vârsta. Cu toate acestea, printre semnele de avertizare se numără:

* Urina închisă la culoare și/sau scaune de culoarea argilei sau palide

* Oboseala

* mâncărime

* Pierderea poftei de mâncare

* febră scăzută

* Greață și vărsături

* Piele și ochi gălbui

* Disconfort abdominal

Înainte de apariția simptomelor, mergeți la medicul dumneavoastră. Printr-o analiză de sânge, diagnosticul poate fi confirmat.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

9 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

10 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

10 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

11 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

11 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

12 ore ago

Citeste si: