Totul despre îndepărtarea tiroidei: care sunt consecințele unei tiroidectomii?

Totul despre îndepărtarea tiroidei: care sunt consecințele unei tiroidectomii? Nodulii tiroidieni sunt foarte frecvenți. Aceste tumori mici se formează în interiorul glandei tiroide. Sunt în general benigni, dar pot crește, pot forma un gușă sau se pot transforma în cancer (aproximativ 10% dintre noduli).

Atunci când tiroida crește în dimensiune, poate comprima nervii recurenți care controlează corzile vocale, ceea ce duce la afectarea vocii. Alte semne de avertizare includ dificultăți de înghițire sau de respirație și o tuse persistentă.

În ce cazuri se efectuează o tiroidectomie?

Intervenția chirurgicală este luată în considerare atunci când simptomele sunt prea severe și, mai ales, când nodulii se dovedesc a fi suspecți, canceroși sau toxici. O scanare cu ultrasunete și o analiză a celulelor punctate permit clasificarea acestor tumori în funcție de mărimea și gradul de pericol. În funcție de rezultat, echipa medicală alege să :

  • pentru a îndepărta întreaga tiroidă (tiroidectomie totală) ;
  • pentru a îndepărta o parte din el (tiroidectomie parțială);
  • sau pur și simplu pentru a plasa pacientul sub supraveghere.

„În cele mai multe cazuri, ne putem acorda timp pentru a vedea cum evoluează boala”, spune Dr. Camila Nascimento, endocrinolog.

Cum să trăiești fără o tiroidă?

Atunci când glanda a fost îndepărtată complet, organismul nu mai primește hormoni tiroidieni, care sunt esențiali pentru buna funcționare a metabolismului (reglarea temperaturii corporale, a colesterolului, a greutății etc.).

Pacientul trebuie să ia apoi, pe viață, un tratament hormonal de substituție pe bază de levotiroxină. Această situație nu este întotdeauna ușor de acceptat, deoarece „afacerea Levothyrox” și-a lăsat amprenta. În 2017, mii de persoane au raportat efecte secundare după schimbarea formulei acestui medicament care era, la momentul respectiv, singura soluție disponibilă în Franța.

„Mulți pacienți care trebuie să fie supuși unei intervenții chirurgicale la tiroidă sunt îngrijorați de administrarea levotiroxinei. Dar astăzi avem mai multe opțiuni, cu formulări diferite”, spune Dr. Nascimento. Dacă pacientul nu tolerează una dintre ele, poate încerca alta. Trăim foarte bine cu acest tratament.”

Totul despre îndepărtarea tiroidei: care sunt consecințele unei tiroidectomii?

Trebuie să-i asigurăm pe pacienți că nu se vor îngrășa neapărat”, spune Dr. Nascimento. Femeile își fac adesea griji în această privință. În caz de creștere în greutate sau, dimpotrivă, de scădere în greutate, este foarte posibil să se ajusteze doza.

Medicamentul trebuie administrat dimineața pe stomacul gol, cu 20 până la 30 de minute înainte de micul dejun, deoarece alimentele reduc absorbția ingredientului activ. Nu există o regulă prestabilită pentru monitorizarea pacientului”, spune endocrinologul. Un test de sânge al TSH (un hormon al cărui nivel indică funcționarea tiroidei) este, în general, suficient o dată sau de două ori pe an și în caz de simptome.

Care sunt riscurile tiroidectomiei?

Există unele riscuri asociate cu această operație, care, din fericire, sunt foarte rare. Bisturiul poate atinge nervii recurenți situați în apropierea tiroidei. Riscul de rănire, cu afectarea corzilor vocale, este foarte scăzut”, explică Dr. Nascimento. În prezent, neuromonitorizarea este disponibilă în aproape toate departamentele specializate. Aceasta permite monitorizarea nervului în timpul operației. În cazul în care răspunsul la stimulare nu este la fel de bun, chirurgul se retrage din zona de risc.

O altă dificultate este proximitatea paratiroidelor. Situate în spatele tiroidei, aceste patru glande mici reglează nivelul de calciu din sânge. În anumite situații, chirurgul trebuie să le îndepărteze pe toate sau o parte din ele. Consecințele pentru pacient sunt, de obicei, limitate. „Suplimentarea cu calciu și vitamina D se administrează frecvent după operație. Nivelul de calciu din sânge este apoi reevaluat. În general, dacă există un deficit de calciu, acesta este tranzitoriu și tratamentul poate fi oprit”, spune endocrinologul, potrivit Sante Magazin.

Recent Posts

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

2 minute ago

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

33 de minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

o oră ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

2 ore ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

3 ore ago

Citeste si: