Transpirația excesivă anunță afecțiuni grave, precum tumori la nivelul glandelor suprarenale sau afecțiuni neurologice

Transpirația excesivă poate anunța afecțiuni grave. Transpirația excesivă anunță afecțiuni grave, precum tumori la nivelul glandelor suprarenale sau afecțiuni neurologice.

Transpirația este normală pentru organismul uman, mai ales în anumite condiții. Transpirația excesivă însă, poate fi semnul unor afecțiuni, atât la adulți cât și la copii.

Cauzele și simptomele hiperhidrozei
Este normal să transpirăm mai mult decât de obicei atunci când este sezonul cald, când temperatura ambientală este crescută sau când susţinem un efort fizic de orice fel. Transpirația excesivă poate fi însă catalogată drept hiperhidroză atunci când apare și în situații normale de temepratură sau fără a depune efort.

Persoanele afectate de transpirația excesivă se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializarea sau chiar pierderea locului de muncă.

Transpirația este normală pentru organismul uman, mai ales în anumite condiții.
Transpirația excesivă poate fi însă catalogată drept hiperhidroză atunci când apare și în situații normale de temepratură sau fără a depune efort.

Persoanele afectate de transpirația excesivă se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializarea sau chiar pierderea locului de muncă.

Aceste persoane sunt extrem de conștiente de problema pe care o au și încearcă să o ascundă sau să o controleze, se stresează foarte tare, stresul declanșează un răspuns neuro vegetativ și atunci aceste mecanisme stimulează mai mult glandele sebacee, iar transpirația va fi mai abundentă.

De ce apare transpirația excesivă sau hiperhidroza

E că un cerc vicios. Acest lucru conduce într-un final la o stare de anxietate, chiar depresie, de scădere a respectului de sine și chiar de izolare socială.

Hiperhidoza reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, ce are drept consecință o creștere a cantității de sudoare. Când suntem mai stresați, când este foarte cald afară, când facem efort fizic intens este normal să ne apară pe față brobonele de sudoare, să ni se umezească palmele sau tălpile sau axilele.

Indiferent de starea afectivă sau de anotimp, unii pacienți au în permanență axilele, palmele sau tălpile picioarelor ude. Aici este vorba despre o transpirație excesivă, respectiv hiperhidroză.

Transpirația excesivă poate fi de mai multe tipuri

Hiperhidroză primară sau idiopatica, când nu se poate identifica o cauză probabilă, când este venită într-un context genetic.

Hiperhidroză secundară, atunci când transpirația excesivă este cauza unor afecțiuni. Cel mai frecvent se întâlnește în cadrul bolilor endocrinologice cum este diabetul zaharat hipertiroidiile anumite tumori localizate la nivelul glandelor suprarenale, afecțiuni neurologice și tulburări psihice.

Poate însă fi și o reacție secundară în cazul afecțiunilor cardiace sau chiar al tuberculozei.

Hiperhidroză generalizată sau localizată, cel mai frecvent întâlnită. Se localizează la nivelul axilelor și devine extrem de stânjenitoare pentru pacient, axilele sunt în permanență umede, hainele se pătează, se strică datorită sărurilor conținute în sudoare, apare mirosul neplăcut datorită creșterii colonizării bacteriene pe aria tegumentară afectată.

Hiperhidroză la nivelul palmelor, la nivelul tălpilor sau extremității cefalice. Sunt persoane care transpiră abundent pe creștetul capului sau pe frunte sau la nivelul mustății.


Remedii naturale pentru transpirația excesivă: Sarea trebuie limitată

Regimul alimentar este important pentru transpiraţie, dar este important să eviţi carbohidraţii complecşi, cerealele cu fibre, laptele fără grăsimi, sare şi condimentele cu miros pronunţat.

De asemenea, este important să consumi alimente bogate în calciu, să le eviţi pe cele cu miros pronunţat, cum este ceapa sau usturoiul, pentru că pot da un iz şi mai neplăcut transpiraţiei şi să bei cât mai multe lichide, de preferat apă, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a menţine constantă temperatura corpului.

Substanţe precum cafeina, Guarana şi anumiţi compuşi din ceaiuri, dar şi administrarea de medicamente antidepresive, de tiroidă sau cele pentru tratamentul răcelilor pot stimula producerea transpiraţiei.

Remedii pentru transpirație:

  • Bicarbonatul de sodiu aplicat pe zonele cu probleme chiar după ce ai ieşit de la duş are efect răcoritor şi, chiar dacă nu împiedică transpiraţia, neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut.
  • Magneziul- adeseori, hiperhidroza este cauzată de carenţa de magneziu, mineral esenţial pentru întregul corp. Potrivit unor cercetări, administrarea de 400 de miligrame de magneziu zilnic pot ajuta la un mai bun control al transpiraţiei excesive în doar o săptămână, dar acest lucru trebuie făcut cu concultarea medicului.
  • Pentru a evita transpirația abundentă sunt recomandate: duşurile zilnice cu geluri sau săpunuri fără parfum, cu rol antibacterian, îmbrăcămintea din bumbac şi evitarea materialelor sintetice şi a încălţămintei neadecvate temperaturilor, care nu permit aerisirea pielii, evitarea stresului şi folosirea antiperspirantelor pe bază de clorură de aluminiu, care blochează transpiraţia, potrivit health.com.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

24 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

54 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică