Tulburarile de somn afecteaza direct creierul. Efecte negative asupra minții

Tulburarile de somn afecteaza direct creierul. Somnul este esențial pentru corpul uman. Lipsa somnului poate cauza probleme de memorie, perturbă functionarea hipocampulu, obezitate și sistemul de metabolism. Potrivit unui studiu recent, oamenii ar trebui să doarmă, în fiecare noapte, șapte, opt ore.

Experții în somn recomandă, de obicei, stabilirea unei rutine de „igienă a somnului”, care merge de la evitarea consumului de cafea, după o anumită oră, până la adormirea și trezirea la aceeași oră, în fiecare zi, scrie Weforum.org.

Cercetatorii au efectuat studii pe mai multe persoane si au publicat efectele secundare asupra corpului uman, iar cateva dintre acestea sunt:

  1. Pierderea de memorie

Creierul reia tot ceea ce se petrece in timpul zilei

Hipocampul este o parte a creierului care joaca un rol central in memorie. Hipocampul face parte din primele structuri atinse de boala Alzheimer, ceea ce explica problemele memoriei si ale dezorientarii. Dupa opinia cercetatorilor, in timpul somnului, creierul reia tot ceea ce se petrece in timpul zilei pentru ca informatiile cele mai importante sa nu fie uitate. In consecinta, lipsa de somn poate cauza tulburari de memorie.

2. Amintirile fictive/false

O noapte fara somn poate perturba serios functionarea hipocampului, cortexul prefrontal (functiile cognitive) si lobul parietal (integrarea informatiilor). Un studiu a demonstrat ca persoanele carora le lipseste somnul au tendinta de a avea amintiri false. Aceasta se intampla pentru ca informatiile nu sunt pastrate intr-un mod structurat.

3. Furia

Anxietatea si stresul isi spun cuvantul

Un studiu recent a demonstrat ca o lipsa sau o pierdere de somn incita oamenii sa se concentreze asupra experientelor negative si sa interpreteze gresit expresiile fetei. Pe de alta parte, RMN-ul arata legatura dintre amigdala (care provoaca anxietatea) si cortexul prefrontal median care ajuta la pastrarea echilibrului emotional. Deci, atunci cand sunteti privati de somn, creierul nu stabileste aceasta conexiune, iar anxietatea si stresul isi spun cuvantul, deviind in furie.

Nu doar hormonii feminini si supraincarcarea la lucru sunt responsabili de lipsa de umor, ci si lipsa somnului. Dimineata, puteti observa mai multe persoane nervoase in mijloacele de transport in comun decat oameni binedispusi. Studiile numeroase in acest sens afirma ca lipsa de somn creeaza probleme emotionale ca depresia.

4.Ingustarea cerebrală

Un alt studiu a demonstrat ca adultii perfect sanatosi care nu dorm suficient se intalnesc cu fenomenul numit ingustare cerebrala, la nivelul lobilor frontal, temporal si parietal. Cercetatorii nu sunt inca siguri daca somnul este cauza principala acestor stramtari sau daca lipsa somnului se asociaza unor alte tulburari. Chiar si o singura noapte nedormita ar putea afecta masa cerebrala.

5. Obezitatea

Studiile recente au demonstrat ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt cu 30% mai susceptibile de obezitate. Lipsa de somn afecteaza, de fapt, secretia de hormoni care regleaza foamea si satietatea, ceea ce v-ar putea impinge la supraalimentare. In plus, cand sunteti obositi, doriti sa consumati alimente bogate in grasimi si in calorii si totodata, aveti tendinta de a alege alimente nocive pentru sanatate.

6. Tulburarile de memorie

Somnul joaca un rol esential in consolidarea informatiilor dobandite in ziua sau zilele precedente. Se presupune ca legaturile se consolideaza si ca puterea conexiunilor intre neuroni se reechilibreaza in timpul fazei somnului in care intrarile senzoriale sunt blocate. Daca va este greu sa dobanditi noi amintiri, sa uitati amintiri mai vechi, pastrate de mult timp, incercati sa va modificati ritmul somnului, astfel incat sa dormiti 7-8 ore intr-o noapte. Amintirile mai vechi sunt pastrate in zona creierului numita cortex.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra