Sari la conținut

Dr. Greer, renumit medic oftalmolg, despre primele semne ale bolii Alzheimer: „Ochiul este fereastra către creier”

Din cuprinsul articolului

Boala Alzheimer, denumită și Alzheimer, este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp. Potrivit medicilor, este cauza a 60–70% din cazurile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente, iar primele semne apar prima dată în ochi, potrivit ultimului studiu.

Primele semne ale ale bolii Alzheimer

„Ochiul este fereastra către creier”, a spus medicul oftalmolog dr. Christine Greer, director de educație medicală la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida. Poți vedea direct în sistemul nervos privind în spatele ochiului, spre nervul optic și retină.”

Ochii poate ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer înainte ca simptomele să apară.

„Boala Alzheimer începe în creier cu zeci de ani înainte de primele simptome de pierdere a memoriei”, a spus neurologul Richard Isaacson.

Dacă boala ar fi descoperită în stadii incipiente, oamenii ar putea să-și controleze „factorii de risc modificabili, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul”, a spus Isaacson.

Autorii studiului au examinat țesutul donat din retina și creierul a 86 de persoane cu diferite grade de declin mental pentru a vedea când apar primele semnele de declin cognitiv.

„Studiul nostru este primul care oferă analize aprofundate ale profilurilor proteinelor și ale efectelor moleculare, celulare și structurale ale bolii Alzheimer în retina umană și modul în care acestea corespund cu modificările creierului și ale funcției cognitive”, a spus autorul principal al studiului, Maya Koronyo-Hamaoui, profesor de neurochirurgie și științe biomedicale la Cedars-Sinai din Los Angeles.

„Aceste modificări ale retinei s-au corelat cu modificări ale unor părți ale creierului numite cortexuri entorinale și temporale, un centru pentru memorie, navigare și percepția timpului”, a spus Koronyo-Hamaoui.

Studiul a constatat creșteri semnificative ale beta-amiloidului, un marker cheie al bolii Alzheimer, atât la persoanele cu Alzheimer, cât și la declinul cognitiv precoce. Celulele microgliale au scăzut cu 80% la cei cu probleme cognitive.

„Au fost de asemenea găsiți markeri ai inflamației, care ar putea fi un marker la fel de important pentru progresia bolii”, a spus Isaacson, care nu a fost implicat în studiu.

„Descoperirile au fost evidente și la persoanele fără simptome cognitive sau cu simptome minime, ceea ce sugerează că aceste noi teste oculare ar putea ajuta la diagnosticarea precoce”, a adăugat el, potrivit CNN.

Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Texas A&M University arată că un nivel ridicat de colesterol poate crește nivelul proteinelor toxice legate de Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, care distruge treptat celulele cerebrale, provocând micșorarea creierului.

„Mecanismele exacte care declanșează boala Alzheimer nu sunt pe deplin înțelese, dar există dovezi care sugerează că acumularea de peptide beta amiloide afectează dezvoltarea bolii ,” spune cercetătorul principal al studiului.

„În mod specific, se crede că acumularea acestor peptide poate întrerupe comunicarea dintre neuroni, ceea ce duce la moartea celulelor”.

Mai mult, „peptidele amiloide interacționează cu lipidele din creier, sporind formarea plăcilor” .

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel