Tumora Wilms, cel mai frecvent cancer de rinichi la copii

Tumora Wilms sau nefroblastomul este cel mai frecvent cancer de rinichi la copii. De cele mai multe ori este afectat un singur rinichi, mai rar boala ajunge la ambii rinichi. Dacă este descoperită la timp, boala are mari șanse de vindecare, de supraviețuire la cinci ani după diagnostic.

Datele arată că în mai mult de 9 din 10 cazuri de cancer renal (95%) este vorba despre tumori Wilms. Acestea sunt mai frecvente la copiii sub 5 ani și foarte rar apare la adolescenți.

Specialiștii spun că în perioada intrauterină în mod firesc și natural rinichii trebuie să se dezvoltă în primele luni. Dar, sunt cazuri în care procesul nu are loc așa cum ar trebui și unele dintre celulele care ar fi trebuit să se transforme în celule renale mature nu fac acest lucru, rămânând celule imature. Adesea, aceste celule imature ajung la maturitate până la vârsta de 3 sau 4 ani. Dar dacă acest lucru nu se petrece, celulele încep să crească necontrolat și se pot dezvolta în celule canceroase formând tumori cunoscute sub denumirea de tumori Wilms.

Deși cauzele bolii nu sunt cunoscute, unii specialiști cred că la bază sunt fie gene anormale sau malformații congenitale.

Primul și cel mai comun simptom al nefroblastomului este umflarea abdomenului, fără ca durerea să fie prezentă. Uneori, copilul poate urina cu sânge sau poate să aibă tensiunea mai mare. De asemenea, printre simptome se mai regăsesc: febra, constipația, greața, pierderea poftei de mâncare.

Marea majoritate a tumorilor sunt destul de mari la diagnostic, mai mari decât rinichiul, dar din fericire acestea nu se răspândesc și în alte părți.

Stadiile nefroblastomului sunt:

  • stadiul I: cancerul este localizat, cancerul se găsește în locul în care s-a format, de regulă într-un singur rinichi și poate fi eliminată în totalitate, prin operație.
  • stadiul II: este posibil ca ganglionii limfatici învecinați ar putea fi afectați, dar poate să fie eliminată prin intervenție chirurgicală.
  • stadiul III: cancerul s-a extins dincolo de zona de rinichi şi la ganglionii limfatici din apropiere, şi nu poate fi complet eliminat prin intervenţie chirurgicală.
  • stadiul IV: boala s-a răspândit și la alte organe prin apariția de metastaze.
  • Stadiul V: există tumori în ambii rinichi.

Pentru stabilirea diagnosticului copilului i se vor face analize de sânge, analize de urină, teste imagistice – RMN sau CT. De asemenea, dacă este descoperită un cancer medicul va solicita și efectuarea unei biopsii, singura care spune dacă este sau nu cancer.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul copilului va fi stabilit în funcție de stadiul bolii în primul rând. Practic, toți copiii afectați de nefroblastom vor fi operați pentru îndepărtarea rinichiului bolnav, a tumorii. Operația se numește în termeni medicali nefrectomie. În cazul în care boala este extinsă se fac întâi chimioterapie sau radioterapie. La fel, după operație, marea majoritate a copiilor vor trece prin chimioterapie sau radioterapie, sau ambele tocmai pentru că se urmărește îndepărtarea tuturor celulelor canceroase.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

7 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

7 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

8 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

8 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

9 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

9 ore ago

Citeste si: