miercuri, iulie 28, 2021

Tumora Wilms sau nefroblastomul este cel mai frecvent cancer de rinichi la copii. De cele mai multe ori este afectat un singur rinichi, mai rar boala ajunge la ambii rinichi. Dacă este descoperită la timp,

boala are mari șanse de vindecare, de supraviețuire la cinci ani după diagnostic.

Datele arată că în mai mult de 9 din 10 cazuri de cancer renal (95%) este vorba despre tumori Wilms. Acestea sunt mai frecvente la copiii sub 5 ani și foarte rar apare la adolescenți.

Specialiștii spun că în perioada intrauterină în mod firesc și natural rinichii trebuie să se dezvoltă în primele luni. Dar, sunt cazuri în care procesul nu are loc așa cum ar trebui și unele dintre celulele care ar fi trebuit să se transforme în celule renale mature nu fac acest lucru, rămânând celule imature. Adesea, aceste

celule imature ajung la maturitate până la vârsta de 3 sau 4 ani. Dar dacă acest lucru nu se petrece, celulele încep să crească necontrolat și se pot dezvolta în celule canceroase formând tumori cunoscute sub denumirea de tumori Wilms.

Deși cauzele bolii nu sunt cunoscute, unii specialiști cred că la bază sunt fie gene anormale sau malformații congenitale.

Primul și cel mai comun simptom al nefroblastomului este umflarea abdomenului, fără ca durerea să fie prezentă. Uneori, copilul poate urina cu sânge sau poate să aibă tensiunea mai mare. De asemenea, printre simptome se mai regăsesc:

febra, constipația, greața, pierderea poftei de mâncare.

Marea majoritate a tumorilor sunt destul de mari la diagnostic, mai mari decât rinichiul, dar din fericire acestea nu se răspândesc și în alte părți.

Stadiile nefroblastomului sunt:

  • stadiul I: cancerul este localizat, cancerul se găsește în locul în care s-a format, de regulă într-un singur rinichi și poate fi eliminată în totalitate, prin operație.
  • stadiul II: este posibil ca ganglionii limfatici învecinați ar putea fi afectați, dar poate să fie eliminată prin intervenție chirurgicală.
  • stadiul III: cancerul s-a extins dincolo

    de zona de rinichi şi la ganglionii limfatici din apropiere, şi nu poate fi complet eliminat prin intervenţie chirurgicală.

  • stadiul IV: boala s-a răspândit și la alte organe prin apariția de metastaze.
  • Stadiul V: există tumori în ambii rinichi.

Pentru stabilirea diagnosticului copilului i se vor face analize de sânge, analize de urină, teste imagistice – RMN sau CT. De asemenea, dacă este descoperită un cancer medicul va solicita și efectuarea unei biopsii, singura care spune dacă este sau nu cancer.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul copilului va fi stabilit în funcție

de stadiul bolii în primul rând. Practic, toți copiii afectați de nefroblastom vor fi operați pentru îndepărtarea rinichiului bolnav, a tumorii. Operația se numește în termeni medicali nefrectomie. În cazul în care boala este extinsă se fac întâi chimioterapie sau radioterapie. La fel, după operație, marea majoritate a copiilor vor trece prin chimioterapie sau radioterapie, sau ambele tocmai pentru că se urmărește îndepărtarea tuturor celulelor canceroase.

Ultimele stiri

Parteneri