Alimentația bolnavilor de ulcer. Ce ai voie și ce e total interzis

Studiile de specialitate au arătat că Helicobacter pylori produce peste 80% dintre ulcerele gastrice și peste 95% dintre ulcerele duodenale. De asemenea, datele statistice spun că între 5% și 10% din populație suferă de ulcer în cursul vieții, iar cel mai des întâlnită manifestare clinică a ulcerului este durerea. Dar, între 10% și 40% dintre ulcere evoluează asimptomatic, fără durere.

Despre importanța respectării unui regim alimentar în cazul ulcerului dar și despre alimentele permise și cele interzise în ulcer, a explicat pentru Doctorul Zilei, Amalia Călinoiu, medic primar medicină internă și specialist gastroenterolog la Spitalul Universitar din București.

Dieta specială a bolnavului de ulcer vizează scurtarea perioadei de criză și diminuarea durerii.

“Pe lângă dietă însă se impune și repaus complet. Prima fază (24 – 48 ore) – se consumă exclusiv lactate. 1-2 litri de lapte dulce pe zi, în 5-6 prize. Laptele poate fi integral sau parțial degresat, în funcție de gustul pacientului. Se poate aromatiza cu vanilie, caramel sau cicoare, dar se evita adăugarea ceaiului sau a cafelei, care sunt iritante gastric. De asemenea, sunt absolut necesare cel puțin trei mese pe zi. Sunt de preferat cinci-sase mese, dar mai reduse cantitativ”, ne-a explicat medicul gastroenterolog.

Alimente permise bolnavilor în ulcer:

Dieta bolnavilor cu ulcer va cuprinde: carne slabă de vacă, vițel, pasăre fiartă sau înăbușită la cuptor, pește slab, șuncă slabă, crenvuști, perișoare fierte, legume fierte, piureuri, budinci sau sufleuri, lapte dulce, smântână, unt, caș, urdă, ouă fierte moi,  făinoase, biscuiți, dulciuri sub forma de budinci sau prăjituri cu aluat uscat, fructe coapte fără sâmburi și coji, ceaiuri de tei, mușețel, sunătoare, gălbenele, sucuri de morcovi.

Alimente interzise bolnavilor în ulcer:

“Alimentele care pot provocă o iritație mecanică a peretelui gastric, bogate în fibre, fructe și legume crude – castraveți, ceapă, usturoi, cartofi prăjiți. Dar și leguminoase – fasole boabe, mazăre, nuci, alune, cereale integrale, carne grasă. Se vor evita alimentele care produc hipersecreție gastrică – prăjeală, grăsimi, sosuri, băuturi carbogazoase, ouă tari, condimente, ceai concentrat, limonadă, ciocolată, cafea. Și alimentele prea dulci sau prea sărate, alcoolul și fumatul trebuiesc oprite”, ne-a mai explicat medicul gastroenterolog.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

10 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

10 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

11 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

11 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

12 ore ago

Citeste si: