E bun sau nu pentru inimă? Ce spun cardiologii despre uleiul de pește

Uleiul de pește și posibilele beneficii în afecțiunile cardiovasculare. Ce spun cardiologii despre suplimentele cu omega-3?

Legătura dintre suplimentele cu omega-3 și afecțiunile cardiovasculare. Probabil ați auzit până acum de beneficiile uleiului de pește în ceea ce privește buna funcționare și sănătatea inimii. Multe persoane ce suferă de afecțiuni cardiovasculare optează pentru aceste suplimente la recomandarea medicului, însă întrebarea este dacă acestea au beneficii esențiale sau sunt doar un mit medical.

Un studiu italian publicat acum 20 de ani a arătat că supraviețuitorii de infarct ce luau suplimente cu omega-3, cunoscute sub forma uleiului de pește, aveau o rată mai mică de deces, atac de cord sau atac cerebral. Ca urmare, medicii au început să recomande uleiul de pește, bogat în omega-3, persoanelor ce suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Cu toate acestea, părerile erau împărțite, unii medici considerând că ajută doar la echilibrarea nivelului de trigliceride.

Studiul REDUCE-IT a avut, însă, rezultate remarcabile.

Cercetătorii au testat o doză mare(4 grame pe zi) de EPA, în stare pură ( un tip de omega-3), numit icosapent ethyl pe pacienții cu afecțiuni cardiovasculare și valori ridicate de trigliceride. Rezultatele au fost remarcabile, pacienții având o scădere de 25% ale afecțiunilor cardiovasculare și o diminuare cu 20% a mortalității. Rezultatele remarcabile sunt bazate, probabil, pe forma în care s-a administrat suplimentul omega-3, deoarece se afla în stare pură. În mod normal, forma forma regăsită în majoritatea suplimentelor este un mix între EPA și DHA. Pentru studiul efectuat, s-a folosit numai forma pură de EPA. Nu este sigur, însă, dacă acesta este motivul pentru care testul a avut un rezultat atât de pozitiv.

Povestea din spatele legăturii dintre suplimentele cu omega-3 și afecțiunile cardiovasculare este una complexă, însă nu este una completă  sau certă. Urmați sfatul medicului în privința suplimentelor, dacă se dovedesc a fi potrivite pentru dumneavoastră. Pot exista unele contraindicații, în special dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, întrucât omega-3 potențează acest aspect.

Recent Posts

Situație alarmantă. A apărul un nou virus mortal înrudit cu cel care produce Covid

A apărul un nou virus. Experții din domeniul sănătății sunt în stare de alertă maximă…

17 minute ago

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

47 de minute ago

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

o oră ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

2 ore ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

2 ore ago

Citeste si: