Sari la conținut

Afecțiuni cardiovasculare pot fi depistate din timp

Corpul nostru transmite anumite semnale pentru depistarea din timp a unor posibile complicații cardiace.  Oboseala inexplicabilă, picioare umflate, tusea sunt, pe lângă durerile în piept, semnale care nu trebuie ignorate.

Dureri în piept
Cele mai frecvente simptome ale infarctului miocardic sunt durerile în piept, deși nu vorbim întotdeauna de o durere subită, zdrobitoare. Durerea poate dura mai mult de câteva minute sau poate apărea și dispărea rapid. Uneori poate fi doar o senzație de disconfort – precum o strângere sau o apăsare pe piept comparabilă cu o ”arsură” în piept.

Durere de gât sau maxilar
În timpul unui infarct, s-ar putea să resimțiți o durere în zona de deasupra umerilor. De asemenea, maxilarul s-ar putea să vă doară (fie pe o parte, fie pe ambele). Un alt simptom al infarctului miocardic ar putea fi o senzație de asfixiere sau de arsură în gât.

Dureri ale brațelor sau dureri de spate
La femei se pot manifesta dureri la ambele brațe – acestea par grele sau nu put fi folosite. La bărbați, astfel de dureri apar de obicei la brațul stâng. Angina pectorala sau infarctul miocardic dau aceste simtome. Durerile pot apărea inițial în piept, apoi se mută în partea de sus sau de jos a spatelui. Dacă durerea apare ”de nicăieri” sau vă trezește noaptea și nu pare a avea vreo legătură cu o anumită articulație sau un anumit mușchi atunci pote fi o problemă cardiacă.

Transpirație excesivă și greutăți în respirație
În timpul unui infarct, multe persoane transpiră abundent, chiar dacă sunt ”reci”, și respiră greu, ca și cum ar fi alergat la maraton, chiar dacă nu s-au mutat de pe canapea. Statul în poziție culcată ar putea face și mai dificilă respirația.

Oboseală
Toată lumea este ocupată, deci este normal ca, din când în când, să vă simțiți obosit. Însă dacă epuizarea apare din senin, ar putea fi un semnal de alarmă pentru infarct -fie că vă simțiți extenuat după o sesiune normală de sport sau după simplul mers la baie, fie că sunteți epuizat, dar nu puteți adormi.

Leșin și greață
Uneori s-ar putea să aveți o stare de leșin- senzația apare când tensiunea arterială este scăzută, iar inima nu pompează o cantitate suficientă de oxigen către creier. Este adevărat, în astfel de cazuri vinovatul ar putea fi și supraîncălzirea. Greața și lipsa apetitului ar putea fi și ele semne ale unor probleme cardiovasculare.

Tuse și respirație șuierătoare
Problemele de respirație manifestate prin tuse constantă și wheezing (respirație șuierătoare) pot fi semne ale insuficienței cardiace – inima nu mai funcționează atât de bine încât să aprovizioneze organismul cu suficient sânge și oxigen. În insuficiența cardiacă, sângele și fluidele se pot întoarce în plămâni, ceea ce se manifestă prin dificultăți în respirație, apariția unui zgomot când inhalați aer, chiar și eliminarea unui mucus rozaliu.

Umflături
Fie că apar la nivelul labei piciorului, gleznei, picioarelor sau stomacal- ar putea fi semne ale insuficienței cardiace. Din cauza circulației incorecte a sângelui, rinichii nu pot elimina apa și sarea, ceea ce duce la apariția umflăturilor în diferite părți ale corpului.

Probleme de mișcare
Când aveți insuficiență cardiac, organismul trimite sângele și oxigenul transportat de acesta din zone care nu sunt atât de importante (precum membrele) către creier și inimă, ceea ce face mișcarea mai dificilă. Activități banale, preucm plimbatul câinelui sau urcatul scărilor, pot devein dificile. Pe măsură ce inima dumneavoastră slăbește, alte activități de rutină (îmbrăcat, traversatul camerei) vă pot obosi îngrozitor.

Ritm cardiac rapid
În insuficiența cardiac, inma poate bate mai repede pentru a compensa puterea scăzută de pompare a sângelui. Ceea ce vă dă senzația că inima v-a luat-o ”la trap”.

Puls neregulat
O afecțiune de ritm cardiac, numită fibrilaie atrială, poate determina inima să bată repede și haotic. Unele persoane descriu senzația ca și cum un pește s-ar zbate în pieptul lor. Netratată, fibrilația atrială poate conduce la formalrea cheagurilor de sânge și declanșarea accidentului vascular- cerebral (AVC). Este posibil să nu remarcați ceva în neregulă cu mdul în care vă bate inima, dar să vă simțiți obosit, amețit, etc.

Sforăit puternic
Dacă se întâmplă în fiecare în fiecare noapte, s-ar putea să suferiți de apnee în somn- o afecțiune care provoacă pause în respirație în timp ce dormiți. Este asociată cu fibrilația atrială și poate crește riscul de hipertensiune arterială și diabet de tip 2. Dacă nu tratați apeea în somn, crește riscul de probleme cardiovasculare cu potențial fatal.

Disfuncție erectilă
Dacă vă confruntați des cu această problemă, s-ar putea să fie un semn de boală cardiovasculară. Vasele de sânge din organul sexual masculin se pot înfunda la fel ca vasele de sânge din jurul inimii. Fără un flux sanguin bun, este dificil să aveți și să mențineți o erecție. Discutați cu medicul referitor la măsurile care trebuie luate.

Nu ezitați să cereți ajutor de urgență
Cereți ajutor medical imediat dacă suspectați simptome ale unui infarct. Tratamentul instituit rapid scade riscul de deteriorare a inimii. Sunați la 112 dacă aveți următoarele simptome:

  • durere, presiune sau o senzație de menghină în piept
  • durere sau disconfort care se răspândește către umer, spate, gât sau brațe
  • dificultăți în respirație (respirație ”scurtă”)
  • amețeală sau chiar stare de leșin
  • transpirație excesivă și greață
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: