Categories: Stil de viaţă

Uleiul ieftin care scade colesterolul și e mult mai sănătos pentru gătit

Datorită costului său scăzut, mulți oameni aleg să folosească uleiul de floarea-soarelui pentru a-și pregăti mesele. Cu toate acestea, uleiul de floarea-soarelui conține cantități mari de omega-6 care, în cazul unui consum excesiv, poate crește inflamațiile din organism și riscul de boli cronice, a explicat Oleo Palma.

Mulți cetățenii optează de obicei pentru uleiul de măsline pentru a-și pregăti rețetele, însă prețul acestuia a crescut enorm în ultimul an, potrivit ultimului raport FACUA, iar accesul familiilor la acest „aur lichid” devine din ce în ce mai dificil.

Astfel, un studiu realizat de Institutul de Știința și Tehnologia Alimentelor și Nutriție (ICTAN) a scos la iveală o alternativă economică și sănătoasă care, datorită proprietăților sale, oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Alternativa mai sănătoasă și mai ieftină la uleiul de măsline

Alternativa ieftină și sănătoasă la uleiul de măsline este uleiul din sâmburi de măsline, care, datorită gustului și aromei sale rafinate, poate fi încorporat la fiecare masă.

Este un produs obținut din sâmburii de măsline și din pielițele de măsline care sunt separate în timpul producției de ulei de măsline. Datorită rezistenței sale la temperaturi ridicate, poate fi folosit pentru prăjire fără a altera gustul alimentelor.

Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei

Beneficiile consumului său

Studiul realizat de ICTAN din cadrul Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC) a arătat că persoanele care consumă în mod regulat acest ulei de boia au mai puține șanse de a dezvolta diabet sau obezitate.

În plus, printre componentele sale se numără acidul oleic (acid gras mononesaturat din seria omega-9), considerat benefic pentru prevenirea problemelor hepatice și cardiovasculare.

Pe de altă parte, raportul împărtășit de revista de sănătate și wellness Web Consultas a explicat că acest lucru se datorează faptului că ajută la reducerea colesterolului și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Studiul ICTAN s-a bazat pe două studii clinice de intervenție nutrițională la care au participat 132 de voluntari sănătoși și persoane cu risc de hipercolesterolemie, iar rezultatele au fost publicate în European Journal of Nutrition.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

9 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

10 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

10 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

11 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

11 ore ago

Citeste si: