Sari la conținut

Cel mai periculoase tipuri de ulei pentru sănătate! Pot crește cantitatea de colesterol LDL

tipuri de ulei
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
cel mai sanatos ulei

Grăsimile saturate pot crește cantitatea de colesterol LDL din sânge. Tipurile de ulei pentru gătit au început sa fie împărțite în două: uleiuri bune și uleiuri rele. Asociația Americană a Inimii (AHA) spune că este bine să consumăm „uleiuri vegetale lichide non-tropicale, cum ar fi uleiurile de măsline sau de floarea soarelui”, dacă vrem să pregătim o masă sănătoasă pentru inimă, scrie Wellandgood.

„Deși ai crede că orice are de-a face cu tropicele este un lucru bun, în acest caz, uleiurile tropicale precum uleiul de cocos sau de palmier, nu sunt cea mai bună alegere”, spune medicul nutriționist Lisa Moskovitz, autoarea cărții ”The Core 3 Healthy Eating Plan”.

Medic: Risc de accident vascular cerebral și boli de inimă

„Asta se datorează faptului că aceste uleiuri utilizate pe scară largă sunt mai bogate în grăsimi saturate pro-inflamatorii”. Aceste grăsimi saturate pot crește cantitatea de colesterol LDL din sânge, ceea ce poate crește și riscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă.

Asta nu înseamnă că alte tipuri de ulei, cum ar fi cel de cocos sau canola, nu trebuie folosite într-o dietă sănătoasă. Înseamnă doar că uleiul de măsline și cel de floarea-soarelui vor oferi mai multe beneficii pentru sănătatea inimii.

Beneficiile gătitului cu ulei de măsline
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Beneficiile gătitului cu ulei de măsline
Uleiul de măsline își menține reputația de ulei sănătos pentru inimă datorită concentrației mari de acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Un studiu din 2014, pe 63.867 de femei și 35.512 bărbați, a constatat că cei care consumau o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc cu 15% mai mic de a avea boli cardiovasculare. În plus, aceștia au avut și un risc cu 21% mai mic de a avea o boală coronariană.

beneficiile uleiului de masline pentru inimă
sursa foto: pexel.com

Dar beneficiile uleiului de măsline depășesc inima: „Pe lângă faptul că este sănătos pentru inimă, uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți care luptă împotriva inflamației cauzate de factorii de stres, de obiceiurile alimentare și de expunerea la mediu”, spune Moskovitz.

 

Iată câteva exemple de uleiuri nesănătoase

  • Uleiurile vegetale procesate: De exemplu, uleiul de soia, uleiul de porumb și uleiul de floarea-soarelui sunt adesea procesate cu substanțe chimice și solvenți, ceea ce le face să fie nesănătoase.
  • Uleiul de palmier: Acesta conține o cantitate ridicată de grăsimi saturate, care au fost asociate cu creșterea nivelului de colesterol și riscul de boli de inimă.
  • Uleiul hidrogenat: Acesta este creat prin adăugarea de hidrogen la uleiuri vegetale solide, cum ar fi uleiul de palmier sau uleiul de nucă de cocos. Procesul de hidrogenare transformă uleiurile în grăsimi trans, care sunt considerate cele mai nesănătoase.
  • Uleiul de rapiță: Deși este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, uleiul de rapiță conține unele niveluri ridicate de grăsimi saturate și omega-6. Consumul excesiv poate fi nesănătos.
  • Uleiul de cocos: Deși este la modă și este considerat uneori un ulei sănătos, uleiul de cocos conține o cantitate mare de grăsimi saturate. Aceste grăsimi saturate pot crește nivelul de colesterol și riscul de boli de inimă.

În general, consumul excesiv și regulat al acestor uleiuri nesănătoase poate crește riscul de afecțiuni precum obezitatea și bolile de inimă. Este recomandat să se evite sau să se consume cu moderație în cadrul unei alimentații sănătoase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel