Categories: Ştiri sănătate

Un nou test de sânge poate depista RAPID cancerul. Diagnosticul poate fi pus cu cel puțin 4 ani înainte

Un test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienți de chimioterapia inutilă în fiecare an.

Biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin 4 ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare.

Un studiu important privind cancerul intestinal verifică dacă testul poate arăta dacă operația chirurgicală a îndepărtat toată tumora. Medicii spun că jumătate dintre pacienții cu cancer de intestin în stadiul 3 sunt vindecați doar prin intervenție chirurgicală, astfel încât, prin utilizarea chimioterapiei, tratează prea multe persoane.

Tratamentul standard constă în chimioterapie intravenoasă pentru a elimina orice celule tumorale rămase și pentru a reduce riscul de reapariție a cancerului. Însă chimioterapia utilizată în cazul cancerului intestinal, oxaliplatinul, poate provoca furnicături și amorțeală dureroase la nivelul mâinilor și picioarelor, ceea ce se numește neuropatie periferică, transmite BBC.

Depistarea ADN-ului tumoral, o nouă tehnică revoluţionară

Potrivit sursei citate de Mediafax, testele de sânge funcționează prin căutarea unor urme microscopice de cancer în sânge, numite ADN tumoral circulant.

Prezența acestor markeri indică dacă pacientul a fost sau nu vindecat în urma intervenției chirurgicale. Aceste fragmente minuscule ar fi invizibile la o scanare. Speranța este că această tehnologie ar putea scuti mulți pacienți cu cancer de chimioterapie inutilă.

Studiul, denumit TRACC, utilizează un test creat de compania americană Guardant Health. Probele sunt trimise la laboratoarele lor din California pentru a fi analizate, iar rezultatele se primesc în aproximativ două săptămâni.

Studiul va examina orice diferență în ceea ce privește ratele de supraviețuire după trei ani între pacienții al căror tratament a fost ghidat de testul de sânge, comparativ cu grupul de pacienți care au urmat un tratament standard de chimioterapie.

De asemenea, în Marea Britanie sunt în curs de desfășurare studii pentru a monitoriza pacienții cu cancer pulmonar și de sân în același mod.

De ce este necesară „biopsia lichidă”

Ceea ce este deja clar, din mai multe studii, este că așa-numitele teste de sânge „biopsie lichidă” pot dezvălui prezența persistentă a cancerului cu mult înainte ca acesta să fie descoperit prin metode tradiționale.

Un studiu efectuat în Grecia, publicat în revista Nature, a arătat că biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin patru ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Studiul respectiv a urmărit un grup mic de paciente cu cancer de sân după operație.

În cadrul conferinței Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago din iunie anul trecut, un studiu efectuat pe 455 de pacienți cu cancer de intestin a constatat că, prin utilizarea testelor de sânge pentru a ghida tratamentul, numărul pacienților care au avut nevoie de chimioterapie postoperatorie a fost redus aproape la jumătate, fără riscul de recidivă.

Recent Posts

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

11 minute ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

41 de minute ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

o oră ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

2 ore ago

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

3 ore ago

Citeste si: