Categories: Ştiri sănătate

Un nou vaccin împotriva virusului sincițial respirator a primit autorizarea de utilizare

Un nou vaccin a fost autorizat în Statele Unite împotriva virusului sincițial respirator, după ce, la începutul lunii mai, a fost aprobat primul vaccin împotriva acestui virus contagios comun care infectează tractul respirator uman.

Virusul sincițial respirator (VSR/RSV) provoacă simptome asemănătoare răcelii, însă poate fi fatal pentru copiii mici și persoanele în vârstă.

Numărul de cazuri de infecție cu VSR a crescut sensibil începând din toamna trecută, virusul circulând alături de gripă și Covid-19.

Persoanele cele mai vulnerabile la infecția cu VSR sunt cele cu vârsta de peste 65 de ani și pacienții cu boli pulmonare, cardiovasculare sau diabet.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a autorizat miercuri vaccinul Pfizer împotriva virusului respirator sincițial pentru adulții în vârstă, devenind astfel a doua injecție împotriva acestei boli respiratorii comune care poate fi fatală pentru persoanele în vârstă.

Autorizarea vine la mai puțin de o lună după ce FDA a aprobat un vaccin similar al rivalului GSK .

Vaccinul Pfizer a fost autorizat pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, a precizat compania, același grup de vârstă ca și vaccinul GSK.

Într-un studiu în fază avansată, vaccinul Pfizer, care va fi vândut sub numele de marcă Abrysvo, a fost eficient în proporție de 67% în rândul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste, cu două sau mai multe simptome de VSR, și 85,7% împotriva bolii severe definite prin trei sau mai multe simptome.

Pfizer și GSK au declarat că se așteaptă la o piață de mai multe miliarde de dolari pentru vaccinurile împotriva VSR. Compania se așteaptă ca vaccinul să fie disponibil în cursul trimestrului al treilea, înaintea următorului sezon de VSR, după ce Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA vor aproba utilizarea sa.

Comitetul consultativ al CDC este așteptat să se reunească în iunie pentru a discuta despre vaccinuri, inclusiv despre cpersoanele care ar trebui să le primească și cât de des. Potrivit site-ului 360medical.ro, Pfizer nu a dezvăluit un preț pentru acest vaccin. Compania a declarat că prețul va fi bazat pe valoare pentru a sprijini vaccinarea de rutină pentru grupul de vârstă recomandat pentru vaccinuri.

În cazul în care vaccinul este recomandat de către CDC pentru utilizarea de rutină, acesta va fi disponibil pe scară largă, fără niciun cost din buzunar pentru majoritatea americanilor în vârstă acoperiți de planul guvernamental de sănătate Medicare, a precizat compania.

RSV provoacă de obicei simptome ușoare, asemănătoare răcelii, dar poate duce și la boli grave și spitalizare. Se estimează că virusul este responsabilă de 14.000 de decese la adulții în vârstă de 65 de ani și peste în Statele Unite anual, potrivit datelor guvernamentale.

Pfizer solicită, de asemenea, aprobarea FDA pentru vaccinul său împotriva VSR pentru a preveni boala la sugari prin vaccinarea femeilor însărcinate. Acesta ar putea deveni primul vaccin RSV disponibil pentru a proteja bebelușii, care se numără printre cei care prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire severă.

Vaccinul a primit sprijinul grupului de experți externi al agenției la începutul acestei luni pentru utilizarea la femeile însărcinate.

Când va fi lansat vaccinul pentrui persoanele în vârstă

Compania a declarat că este pregătită să își lanseze vaccinul împotriva RSV atât pentru adulții în vârstă, cât și pentru femeile însărcinate în Statele Unite și în Europa în acest an.

Moderna a declarat că se așteaptă să depună cererea de solicitare a autorizării pentru vaccinul său împotriva RSV în acest trimestru pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste.

Sanofi și partenerul AstraZeneca au obținut în noiembrie autorizația de punere pe piața europeană pentru tratamentul lor cu anticorpi, nirsevimab, pentru prevenirea RSV la nou-născuți și sugari. Acesta se află în prezent în curs de examinare de către FDA.

La finele lunii aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că a recomandat la rândul său autorizarea vaccinului GSK cu adjuvant pentru utilizare și în Uniunea Europeană, după ce acesta intrase în procedura de evaluare rapidă a agenției întrucât prevenirea infecției cu VSR la persoanele în vârstă a fost considerată o problemă de sănătate publică prioritară.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

21 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

50 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică