Categories: Stil de viaţă

Un nutriționist dezvăluie cele 5 tipuri de foame și pofte și cum să le combați

Nu de puține ori consumăm alimente fără să ne fie foame, de fapt. Majoritatea persoanelor văd alimentația precum un confort, fiind utilizată și pentru a satisface un fel de foame spirituală.

Mâncatul emoțional este cel mai cunoscut dintre toate acestea. Când consumăm alimente pe fond emoțional vrem, de fapt, să umplem un gol sau să gestionăm mai bine situațiile complicate.

Poftele sunt, de asemenea, un pericol pentru siluetă. Acestea apar din cauza unor carențe sau din cauza unor obiceiuri alimentare stabilite de foarte mult timp.

În orice caz, dacă învățăm să le identificăm putem învăța și cum să le controlăm.

Cele 5 tipuri de foame și pofte

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie cele 5 tipuri de foame și pofte care ne pot sabota atât silueta, cât și sănătatea.

Foamea reală

O identifici foarte ușor pentru că vei manca cu bucurie ceva sănătos, un măr sau un pumn de nuci hidratate, tocmai pentru că îți este cu adevărat foame, iar în acel moment și ceva sănătos pare delicios.

Foamea și poftele fiziologice

 Apar atunci când în timpul zilei ai consumat o cantitate mai mare de zahăr și carbohidrați, glicemia a urcat, dar acum nivelul de zahăr din sânge s-a prăbușit, astfel că poftești și mai mult zahăr, nu-i așa? Acesta este un răspuns fiziologic la dezechilibrul nivelului de zahăr din sânge și este un motiv pentru care ai putea avea pofte subite, în special de dulce.

Foamea și poftele emoționale

Când suntem stresați și copleșiți de responsabilități, când ne simtim singuri, plictisiți, neapreciați, apare de obicei și nevoia de a mânca. Acestea sunt momentele în care creierul tău a fost programat de-a lungul timpului să folosească mâncarea pentru a gestiona sentimente dificil de procesat. Momentele în care ai poftă pentru anumite tipuri de mâncare.

Foame și poftele care caută recompensă

Au în centrul lor dopamina. Dacă ai o creștere bruscă a dopaminei în creier, în relație cu anumite feluri de mâncare sau cu privire la o anumită experință ce implică mâncarea, atunci acei receptori ai dopaminei din creier te pot face să poftești același tip de mâncare din nou, mai ales dacă te găsești în aceeași situație, cu aceeași oameni.

Foamea și poftele ca obicei

De multe ori, poftele și foamea sunt doar un obicei! De aceea vrem popcorn când mergem la un film sau simțim nevoia de cafea dimineața. Acestea sunt obiceiuri. Am creat un obicei legat de a mânca sau a bea și intrăm în mecanismul lui fără a ne mai întreba dacă ne ajută sau ne sabotează, căci e integrat în viața noastră și face parte din zona de confort și cunoaștere”, scrie Patricia Rusu, nutriționist, pe propriul blog.

Pentru a le combate este necesar să mâncăm conștient, adică să renunțăm la distrageri precum telefonul și televizorul. De asemenea, este recomandat să îți iei timp să mesteci și să apreciezi cu adevărat alimentele pe care urmează să le consumi.

Recent Posts

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

17 minute ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

48 de minute ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

o oră ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

2 ore ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

2 ore ago

Citeste si: