Categories: Ştiri sănătate

Un pas important pentru siguranța cetățeanului consumator! Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Protecția Consumatorilor din România face un pas important în informarea transparentă și detaliată a cetățenului consumator cu privire la produsele alimentare pe care le comandă online sau la restaurant.

Conform Ordinului 201/2022 emis de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ce se referă la furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă, au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu. Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Ce se menționează prin Ordinul 201/2022?

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă.

Prin implementarea acestui Ordin,  România  are șansa de a numai fi fruntașă în statisticile europene cu privire la calitatea vieții mediocre și, totodată, are șansa de a avea produse și servicii care să ne aducă imunitate, sănătate și o calitate a vieții mai bună.

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene.  Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum:

-Valoarea energetică;

-Cantitățile de grăsimi

-Acizi grași saturați;

-Zaharuri;

-Sare;

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, sterse sau greu de citit. Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Problemele de greutate și obezitatea cresc într-un ritm rapid în majoritatea statelor membre ale UE, estimându-se ca peste  51,6% din populația UE (cu varsta de  peste 18 ani) era in exces inca din anul 2014, conform studiilor realizate de catre Uniunea Europeana.

De asemenea Organizația Mondială a Sănătății  recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.

Mai mult decât atât, conform raportul Comisiei Europene referitor la starea sănătății din România, se arată că 25% din factorii de risc care cauzează decesul sunt atribuiți dietelor nesănătoase ce au în compoziție cantități mari de sare și zahăr.

Conform Raportului Global de Nutriție, România nu a înregistrat nici un progres în ceea ce privește atingerea obiectivului privind obezitatea, cu un procent estimat de 23,7% dintre femeile adulte (cu vârsta de 18 ani și peste) și 26,3% dintre bărbații adulți care trăiesc cu obezitate. În același timp, atunci când ne referim la populația cu vârsta de peste 18 ani, se înregistrează o pondere de 34,3% din bărbați, respectiv 24,5% din femei care se confruntă cu probleme legate de presiunea arteriale.

De asemenea, conform raportului amintit mai sus, respectiv a studiului denumit „Mortalitatea care poate fi atribuită compoziției dietetice și greutății” se demonstrează că mortalitatea se află în relație directă și cu  toate decesele asociate compoziției alimentare precum:

-dietele sărace în fructe, legume, cereale integrale;

-dietele bogate în: carne procesată, carne roșie, sare, zahăr, băuturi zaharoase.

Compoziția alimentară poate conduce la apariția bolilor precum: bolile cardiace, cancer, diabet, infarct sau probleme respiratorii.

„Haideți să luăm atitudinea doptând o9atitudine! Depinde de noi să luăm atitudine și să fim uniți, să fim informați, să fim atenți, să fim cu o9atitudine! Deși în urma pandemiei comenzile online au crescut, totuși nivelul de informare a scăzut! Sănătatea este în mâinile noastre și decizia ne aparține! Trebuie să luăm aceste decizii  atât pentru noi, copii noștri, părinții noștri cât și pentru toți cei din jurul nostru! Doar uniți putem trece mai ușor peste această perioadă dificilă din toate punctele de vedere!”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

 

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

20 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

49 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică