Categories: Ştiri sănătate

Un specialist român a adunat toate informațiile despre Omicron. Cum obții protecție înaltă, care este riscul de reinfectare și cum eviți infectarea?

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită până acum de specialiști. Aceasta, se pare, este mai rezistentă în fața unor vaccinuri anti-COVID și crește în mod substanțial riscul de reinfectare.

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a adunat toate informațiile importante despre varianta Omicron, susținând că

Iată ce trebuie să faci pentru a avea o protecție sporită, care este riscul de reinfectare cu virusul în acest caz și cum poți evita contractarea virusului”, scrie Marius Geantă pe o rețea de socializare.

Tot ceea ce trebuie șă știi despre Omicron

Singura protectie consistenta este oferita de trecerea prin boala plus 3 doze de vaccin ARNm sau de administrarea a 3 doze de ARNm.

Riscul de reinfectare cu varianta Omicron, la cei care au trecut prin boala deja, dar nu s-au si vaccinat, este de 5 ori mai mare fata de celelalte variante

Transmiterea in spatiile inchise (acasa, la birou) se face de 2-3 ori mai repede pentru Omicron

Testele antigen rapide (in special cele furnizate de marii producatori mondiali) functioneaza si pun in evidenta Omicron. Din cauza faptului ca Omicron se transmite foarte repede, testarea antigen rapida trebuie facuta mai des decat pentru Delta.

Vom afla mai multe în două săptămâni

De asemenea, specialistul susține că în următoarele două săptămâni vom afla mai multe detalii despre această variantă, odată cu răspândirea acesteia în colectivitate.

Virulența este încă studiată, iar gravitatea bolii este incertă. Cu toate acestea, persoanele care fac parte din categoria de risc trebuie să se asigure că au o protecție sporită.

Ghid pentru diminuarea riscului de infectare

„Ce trebuie sa facem, in perioada Craciunului si a Revelionului, pentru a diminua riscul:

  1. Daca inca nu esti vaccinat cu a treia doza, este timpul sa iti faci booster-ul. Protectia fata de infectia cu Omicron creste la peste 70% si este de asteptat ca protectia fata de formele grave de boala sa fie mai mare.
  2. Testeaza-te cu teste antigen rapide, chiar si daca esti vaccinat cu 3 doze, inainte de a te intalni cu persoane care au risc mare de a face boala (varstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales daca nu sunt vaccinate cu 3 doze)
  3. Evita aglomeratiile si petrecerile cu numar mare de persoane, mai ales daca nu le cunosti si nu stii daca sunt vaccinate sau testate
  4. Poarta o masca de calitate, atat in interior cat si in exterior, tot timpul
  5. Urmareste datele stiintifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie si Danemarca (statele cele mai avansate in materie de screening, testare, secventiere si integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor Covid)”, a adăugat specialistul.

Recent Posts

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

25 de minute ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

55 de minute ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

o oră ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

2 ore ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

2 ore ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

3 ore ago

Citeste si: