Sari la conținut

Un specialist român a adunat toate informațiile despre Omicron. Cum obții protecție înaltă, care este riscul de reinfectare și cum eviți infectarea?

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită până acum de specialiști. Aceasta, se pare, este mai rezistentă în fața unor vaccinuri anti-COVID și crește în mod substanțial riscul de reinfectare.

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a adunat toate informațiile importante despre varianta Omicron, susținând că

Iată ce trebuie să faci pentru a avea o protecție sporită, care este riscul de reinfectare cu virusul în acest caz și cum poți evita contractarea virusului”, scrie Marius Geantă pe o rețea de socializare.

Tot ceea ce trebuie șă știi despre Omicron

Singura protectie consistenta este oferita de trecerea prin boala plus 3 doze de vaccin ARNm sau de administrarea a 3 doze de ARNm.

Riscul de reinfectare cu varianta Omicron, la cei care au trecut prin boala deja, dar nu s-au si vaccinat, este de 5 ori mai mare fata de celelalte variante

Transmiterea in spatiile inchise (acasa, la birou) se face de 2-3 ori mai repede pentru Omicron

Testele antigen rapide (in special cele furnizate de marii producatori mondiali) functioneaza si pun in evidenta Omicron. Din cauza faptului ca Omicron se transmite foarte repede, testarea antigen rapida trebuie facuta mai des decat pentru Delta.

Vom afla mai multe în două săptămâni

De asemenea, specialistul susține că în următoarele două săptămâni vom afla mai multe detalii despre această variantă, odată cu răspândirea acesteia în colectivitate.

Virulența este încă studiată, iar gravitatea bolii este incertă. Cu toate acestea, persoanele care fac parte din categoria de risc trebuie să se asigure că au o protecție sporită.

Ghid pentru diminuarea riscului de infectare

„Ce trebuie sa facem, in perioada Craciunului si a Revelionului, pentru a diminua riscul:

  1. Daca inca nu esti vaccinat cu a treia doza, este timpul sa iti faci booster-ul. Protectia fata de infectia cu Omicron creste la peste 70% si este de asteptat ca protectia fata de formele grave de boala sa fie mai mare.
  2. Testeaza-te cu teste antigen rapide, chiar si daca esti vaccinat cu 3 doze, inainte de a te intalni cu persoane care au risc mare de a face boala (varstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales daca nu sunt vaccinate cu 3 doze)
  3. Evita aglomeratiile si petrecerile cu numar mare de persoane, mai ales daca nu le cunosti si nu stii daca sunt vaccinate sau testate
  4. Poarta o masca de calitate, atat in interior cat si in exterior, tot timpul
  5. Urmareste datele stiintifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie si Danemarca (statele cele mai avansate in materie de screening, testare, secventiere si integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor Covid)”, a adăugat specialistul.
Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel