Un spray nazal împotriva aritmiei cardiace, testat cu succes în SUA

Din cuprinsul articolului

Un spray nazal cu acţiune terapeutică imediată ar putea folosit de pacienții cu aritmie cardiacă (bătăi rapide intermitente ale inimii) la domiciliu, potrivit rezultatelor unui nou studiu.

Tratamentul standard în timpul unui episod de aritmie este de a încetini ritmul cardiac prin efectuarea unor acțiuni fizice numite manevre vagale, una dintre acestea fiind realizată, de exemplu, prin manevra Valsalva care presupune să inspirați și apoi să încercați să expirați cu putere, ținându-vă gură și nasul închise timp de până la 10 secunde.

De ce apar artimiile cardiace

Aceste tipuri de acțiuni pot face ca nervul vag să încetinească conducerea electrică prin nodul atrioventricular (AV), care reglează sincronizarea impulsurilor electrice către porțiunea inferioară a inimii.

În cazul în care manevrele vagale autoadministrate nu sunt eficiente (ceea ce se întâmplă în aproximativ 20-40% din cazuri), persoana trebuie să solicite imediat un tratament cu medicamente intravenoase la o cameră de urgență pentru a readuce ritmul cardiac la normal.

„Vorbim de o nouă opțiune potențială și interesantă pentru ca pacienții să- și trateze singuri, în siguranță, bătăile rapide ale inimii, fără supraveghere medicală directă, pentru a evita vizitele la camera de urgență și intervențiile medicale”, a declarat James E. Ip, doctor în medicină, autorul principal al studiului și profesor asociat de medicină clinică la Weill Cornell Medicine din cadrul spitalului New York-Presbyterian, din New York City.

Într-un studiu anterior, persoanele cu această tulburare s-au tratat fie cu medicamentul sub formă de spray nazal experimental cu etripamil, fie cu un spray nazal placebo pentru un singur episod de aritmie.

Participanții au aplicat un plasture de electrocardiogramă (ECG) la debutul simptomelor, au făcut o manevră vagală și și-au autoadministrat spray-ul nazal dacă bătăile rapide ale inimii continuau – păstrând plasturele ECG timp de cel puțin cinci ore.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În acel studiu, primul în care sprayul nazal experimental a fost utilizat fără supraveghere directă, ritmul cardiac normal a fost restabilit în 30 de minute la 54% dintre pacienți, comparativ cu 35% cu placebo, iar medicamentul s-a dovedit a fi sigur și bine tolerat.

Plasturele ECG este un monitor cardiac portabil care are un dispozitiv mic cu un adeziv care se lipește pe suprafața pielii în zona pieptului și este conectat wireless la un telefon mobil pentru a transmite datele.

Toate persoanele din acel studiu randomizat au fost invitate să participe la actualul studiu deschis care a permis pacienților să se autotrateze cu sprayul nazal experimental în timpul multiplelor episoade de tahicardie supraventriculară paroxistică (PSVT).

Dintre cei 169 de pacienți înrolați, 105 și-au autoadministrat cel puțin o doză de etripamil (70 mg) în timpul perioadei medii de studiu de 232 de zile.

Noul studiu clinic citat de 360medical.ro a constatat că sprayul nazal experimental a readus ritmul cardiac la normal în 30 de minute în 60,2% din cele 188 de episoade de PSVT verificate, și în decurs de o oră în 75,1% din episoade.

Similar cu un inhalator de albuterol pentru pacienții cu astm, sau cu un stilou cu epinefrină pentru pacienții care au alergii severe sau anafilaxie, sprayul nazal experimental cu etripamil ar putea fi o opțiune excelentă pentru persoanele care au tahicardie supraventriculară paroxistică, potrivit specialiştilor.

Tratamentul cu spray nazal cu etripamil la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani cu tahicardie supraventriculară paroxistică va fi evaluat într-un studiu separat care începe în acest an.

Sprayul nazal experimental așteaptă în prezent decizia autorității americane de reglementare, Administrația pentru alimente și medicamente (FDA).

Recent Posts

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Un radiolog explică cum să te pregătești cel mai bine

Ce să știi despre mamografie. De ce este important să faci o mamografie de rutină…

41 de secunde ago

Ce este insuficiența hepatică. De ce apare și care sunt semnele revelatoare

Ce este insuficiența hepatică. Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește…

31 de minute ago

Ce sume de bani mai încasează ucrainenii refugiați din România, de la 1 mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească

După începerea războiului în februarie 2022, ucrainenii au fost nevoiți să fugă din calea bombardamentelor.…

o oră ago

Grăsimea de pe brațe ar putea prezice riscul de fracturi ale coloanei vertebrale, la persoanele de peste 50 de ani

Măsurarea masei totale de grăsime din brațe ar putea ajuta la prezicerea riscului de fracturi…

o oră ago

Medici experți avertizează: Dacă observați aceste simptome, ar putea fi noua variantă COVID

Noua variantă COVID este KP.2, iar experții spun că este cea mai proeminentă tulpină la…

2 ore ago

Semnal de alarmă tras de medicii dermatologi: numărul bolnavilor de cancer de piele este în creştere

Medicii dermatologi atrag atenția că din cauza modificărilor climatice, expunerea excesivă la soare și pandemia,…

3 ore ago

Citeste si: