Sari la conținut

Insuficiența cardiacă. Simptomul care este adesea trecut cu vederea

Simptome insuficiență cardiacă
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome insuficiență cardiacă

Insuficiență cardiacă. Apare atunci când mușchiul inimii slăbește prea mult. În absența măsurilor adecvate, starea se agravează în timp. În acest caz, inima nu mai poate face față solicitărilor impuse acesteia de a pompa sânge în restul corpului. Prin urmare, apar simptome evidente precum oboseala sau dificultăți de respirație. Cu toate acestea, există semne care pot fi confundate cu altceva.

Cardiolog: „Pacienții pot prezenta o „tuse persistentă”

Dacă tușiți excesiv, vă simțiți deseori slăbit, v-ați pierdut pofta de mâncare și aveți nevoie să urinați mult noaptea, este posibil să aveți simptome de insuficiență cardiacă. Insuficiența cardiacă este o afecțiune pe termen lung care apare de obicei lent. Cu toate acestea, se poate dezvolta brusc, de exemplu, după un atac de cord, potrivit mountsinai.org.

„Unele dintre semnele de avertizare ale bolii sunt intuitive, cum ar fi umflarea gleznelor, dificultăți de respirație, dureri în piept, bătăi rapide sau neregulate ale inimii și oboseală în timpul efortului”, spune dr. Oleg Varfolomeev, cardiolog rus.

Insuficiență cardiacă – simptome

Există și alte simptome care adesea nu sunt asociate cu această boală specială: „Acestea includ tuse persistentă, balonare, creștere rapidă în greutate, greață și lipsă de apetit. Persoanele care se confruntă cu oricare dintre aceste simptome ar trebui să-și contacteze medicul”, mai spune medicul specialist.

Boala cardiacă ischemică este cauza principală a acestei boli, iar rigiditatea mușchiului inimii este în mare parte rezultatul hipertensiunii arteriale sau diabetului zaharat prost controlat.

Alți factori de risc includ apneea în somn, anumite medicamente utilizate pentru tratarea cancerului și infecțiile virale care afectează mușchiul inimii. Forma acută a bolii apare brusc, la minute sau ore după un infarct, când organismul nu mai poate compensa.

Unele simptome includ:

  • dificultăți severe de respirație și/sau tuse;
  • sunet trosnet la respirație;
  • tulburări de ritm cardiac;
  • paloare;
  • transpirație rece.

Forma cronică este o boală progresivă care se dezvoltă în luni sau ani și este mai frecventă decât forma acută. În cursul cronic al patologiei, simptomele nu sunt adesea luate în serios deoarece organismul este capabil să le compenseze pe o perioadă lungă de timp sau sunt asociate cu înaintarea în vârstă. Boala menționată nu poate fi complet vindecată.

Cu toate acestea, speranța de viață a pacientului poate fi crescută semnificativ. Depinde de tipul de patologie, precum și de vârsta persoanei, bolile concomitente și stilul de viață. Tratarea comorbidităților (cum ar fi hipertensiunea arterială), un stil de viață sănătos și respectarea sfatului medicului dumneavoastră poate duce la un prognostic bun pe termen lung.

Alte probleme cardiace care pot provoca insuficiență cardiacă sunt:

Boală cardiacă congenitală
Atacul de cord (atunci când boala coronariană duce la blocarea bruscă a unei artere a inimii)
Valve inimii care au scurgeri sau sunt îngustate
Infecție care slăbește mușchiul inimii
Unele tipuri de ritm cardiac anormal (aritmii)

INSUFICIENTIA CARDIACA IN ETAPA TERMINALA

Insuficiența cardiacă severă apare atunci când tratamentele nu mai funcționează. Anumite tratamente pot fi utilizate atunci când o persoană așteaptă (sau în loc de) un transplant de inimă:

  • Pompă cu balon intra-aortic (IABP)
  • Dispozitiv de asistență ventriculară stângă sau dreaptă (LVAD)
  • Inimă artificială totală
  • La un moment dat, furnizorul va decide dacă este mai bine să trateze insuficiența cardiacă în mod agresiv. Persoana, împreună cu familia și medicii, ar putea dori să discute despre îngrijirea paliativă sau de confort în acest moment.

Prevenirea
Majoritatea cazurilor de insuficiență cardiacă pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și luând măsuri menite să reducă riscul de boli de inimă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel