Categories: Ştiri sănătate

Undă verde în Parlament pentru Legea care permite stocarea şi prelucrarea datelor furnizorilor de servicii medicale

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care prevede că furnizorii de servicii medicale de specialitate pot înregistra, stoca şi prelucra datele colectate din activitatea proprie. Astfel, legea va merge la promulgare la preşedintel Klaus Iohannis.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 138 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Intervenţia legislativă vizează ca furnizorii de servicii medicale de specialitate să înregistreze, stocheze, prelucreze şi transmită, atât în formă tipărită, cât şi în formă electronică a datelor colectate rezultate din activitatea proprie.

În expunerea de motive a propunerii legislative, iniţiatorii precizează că sectorul serviciilor de sănătate din România a înregistrat progrese oarecum modeste în domeniul informatizării, digitalizării şi utilizării informaţiilor medicale.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Este cunoscut faptul că, în domeniul medical din România, sunt generate zilnic/lunar/anual volume uriaşe de date care pot genera informaţii deosebit de utile pentru creşterea eficienţei unor tipuri de tratamente, care pot diminua suferinţa pacienţilor şi pot sprijini şi urgenta procesul de vindecare.

În contextul actual, în care Guvernul României depune eforturi semnificative pentru accelerarea proceselor de digitalizare a tuturor serviciilor publice, se impune conturarea unui cadru coerent de politici publice în domeniul sanitar care să permită utilizarea, în condiţii de maximă siguranţă, a informaţiilor provenite din activitatea sistemului medical naţional”, arată expunerea de motive a proiectului de lege, potrivit News.ro.

Pe 20 septembrie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Recent Posts

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

25 de minute ago

Accident cu victime multiple pe Podul Basarab din Capitală

UPDATE. Cele șapte victime au fost transportate unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din apropiere,…

54 de minute ago

Medic pediatru, semnal de alarmă privind epidemia de rujeolă: Pentru fiecare caz vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare…

o oră ago

Alimente INTERZISE persoanelor care au probleme renale

Creatinina este un produs metabolic din mușchii noștri care este excretat în mod normal prin…

2 ore ago

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit

Pacientul care a primit pentru prima dată în istorie un rinichi de la porc a…

2 ore ago

Cea mai importantă VITAMINĂ pentru persoanele cu diabet

Medicii nutriţionişti recomandă suplimentarea dietei zilnice cu o anumită vitamină, acordând atenție modului în care…

3 ore ago

Citeste si: