Expert: Nu beți cafea dacă aveți infecții virale sau gripă

Atenție la consumul de cofeină, pentru că, pe lângă faptul că deshidratează, are și un efect ușor diuretic, așa că nu este deloc recomandată în cazul infecțiilor virale sau când aveți gripă.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Băuturile calde sunt adesea considerate un leac pentru diverse afecțiuni respiratorii, cum ar fi răceala sau gripa, iar studiile au arătat că băuturile calde pot ajuta la ameliorarea unor simptome precum nasul care curge și durerile de gât.

Totuși, când vine vorba de cafea, lucrurile nu sunt atât de simple, iar unul dintre cele mai mari motive este că ne ține treji, iar atunci când suntem bolnavi, organismul are nevoie de odihnă, nu de cofeină.

„Cofeina este un stimulent, iar natura sa stimulativă poate fi contraproductivă”, spune Xuan Hassig, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică a Universității din New Orleans. Și ea adaugă că „atunci când te confrunți cu o infecție virală, chiar ai nevoie să te odihnești bine”.

Expertul spune că somnul ajută organismul să lupte și să se recupereze în urma virușilor și, din moment ce scopul cafelei este de a ne ține treji, aceasta poate îngreuna obținerea somnului de care avem nevoie în acel moment. Același lucru este valabil și pentru băuturile energizante, care conțin adesea mai multă cofeină decât o ceașcă de cafea.

„Prea multă cofeină poate fi rea pentru tine, chiar și atunci când ești în cea mai bună stare de sănătate”, spune Hassig, iar atunci când este consumată în cantități mari, cafeaua ne poate deshidrata.

Dr. Daniel Monti, președintele Departamentului de Medicină Integrativă și Științe Nutriționale din Philadelphia, adaugă pentru HuffPost că ar trebui să fii atent la consumul de cofeină, deoarece aceasta are un efect ușor diuretic, pe lângă faptul că este deshidratantă.

În schimb, este important să te hidratezi cu apă, a spus Dr. Monti, adăugând că „dacă vomiți sau ai diaree din cauza unei boli, este deosebit de important să te hidratezi (apă, nu cafea).

„Deshidratarea poate fi un factor îngrijorător în cazul în care boala este gravă și este, de exemplu, o formă mai severă de gripă”, spune medicul, adăugând că nici cafeaua nu este bună atunci pentru că poate deranja și stomacul.

Dr. Hassig adaugă că „unele infecții, precum gripa, pot provoca și simptome gastrointestinale, iar agravarea întregului sistem, de la stomac la intestine, pur și simplu nu este o idee bună”.

„În acest caz, este de asemenea recomandabil să săriți peste cafeaua de dimineață. Altfel, nu este nimic în neregulă cu o ceașcă de cafea, mai ales în prima jumătate a zilei, pentru că poate preveni durerile de cap și ne ajută să funcționăm”, spune Dr. Hasig, „dar trebuie să fii moderat și să te odihnești suficient.”

El consideră că „este foarte important să se mențină un nivel bun de hidratare în orice moment, mai ales în timpul bolii, apa plată, sucurile naturale, precum și ceaiurile calde din plante și supa caldă fiind cele mai potrivite, relatează sursa citată.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

12 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică