Categories: Ştiri sănătate

Unde se poate face GRATUIT testul Babeş-Papanicolau (PAP), doar cu buletinul

Peste 3.500 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar aproape 2.000 mor din cauza acestei maladii, iar medicii spun că principala formă de prevenţie şi depistare din timp a bolii este efectuarea unui test Babeş-Papanicolau (PAP).

Potrivit medichub.ro, „incidenţa cancerului cervical din ţara noastră este foarte apropiată de valorile înregistrate în ţări mediu sau slab dezvoltate, precum Congo şi respectiv Etiopia”.

Testul a fost inventat în jurul anului 1920, de medicul grec Georgios Papanikolaou şi cu largul concurs al medicului român Aurel Babeș, potrivit observatornews.ro. Testul poate identifica celulele anormale de la nivelul colului atunci cand acestea sunt intr-o faza timpurie, adica atunci cand afectiunea poate fi tratata. Un rezultat neclar sau anormal al testului poate fi semn de infectie, inflamatie sau chiar cancer.

Există numeroase unităţi medicale, în întreaga ţară, care oferă posibilitatea de a efectua gratuit un test Papanicolau, cum ar fi Institutul Oncologic din Bucureşti, Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie”, din Bucureşti, Spitalul Clinic Filantropia sau M Hospital, din Bucureşti.

În ţară testul se poate face gratuit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Centrul medical Medexpert din Cluj-Napoca sau Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Brăila.

Caravane mobile pentru screningul cancerului de col uterin

De asemenea, există mai multe caravane mobile pentru screningul cancerului de col uterin, cum ar fi la Spitalul Orășenesc ”Dr. George Trifon” din Năsăud, în zilele de 10 și 12 noiembrie 2023, în intervalul orar 08:00 – 20:00.

Aici, toate femeile cu vârsta între 24-64 de ani sunt aşteptate la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, la această caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin. Nu este nevoie de programare. Pot participa atât femeile asigurate cât și cele neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletinul!

Şi în Cluj, campania de prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin desfășurată de Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca continuă pentru următoarele 2 zile la unitatea mobilă amplasată lângă Cluj Arena, în intervalul orar 10:00-18.00.

La testele gratuite pot lua parte atât femeile asigurate, cât și cele neasigurate, fără bilet de trimitere ce pot prezenta buletinul/ C.I care să ateste vârsta și domiciliul în regiunea Nord-Vest (județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud).

În judeţul Covasna, o caravană mobilă va fi prezentă în data de 9 noiembrie 2023, în intervalul 10.00-13.00, în curtea Cabinetului medical din localitatea Ghidfalău.

Cât costă un test Babeş-Papanicolau (PAP) în România

Pentru că nu toate doamnele şi domnişoarele au suficient timp la dispoziţie pentru a parcurge paşii pe care i-ar avea de parcurs pentru a efectua un test Babeş-Papanicolau la o unitate medicală de stat, există posibilitatea de a efectua un asemenea test şi la o instituţie medicală privată.

Iar preţul diferă de la o clinică la alta, cele mai multe dintre clinici putem la dispoziţie doritoarelor pachete care să includă consult, recoltare, dar şi alte servicii medicale care să se afle în legătură directă sau indirectă cu tot ceea ce presupune un test Babeş-Papanicolau. În medie, testul PAP în mediu lichid costă între 100 şi 150 de lei.

Cum te pregăteşti pentru testul Babeş-Papanicolau?

Rezultatele unui test Babeş-Papanicolau pot fi influenţate de anumite lucruri, de aceea medicii au câteva recomandări înainte de efectuarea acestuia:

  • nu se fac spălături vaginale;
  • nu se face sex vaginal cu 2 zile înainte de efectuarea procedurii;
  • nu se utilizeaza tampoane, creme vaginale, produse anticoncepţionale, lubrifianţi cu cel puţin 2 zile înainte de efectuarea testului;
  • testul trebuie făcut cu cel puţin 5 zile după menstruaţie.

Recent Posts

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

25 de minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

55 de minute ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

o oră ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

2 ore ago

Citeste si: