Categories: Ştiri sănătate

Vaccinarea anti-COVID ar putea induce o stare exagerată de relaxare. Ce recomandă specialiștii în boli infecțioase?

Vaccinarea anti-COVID poate limita, într-adevăr, răspândirea virusului SARS-CoV-2 și efectele negative cauzate de pandemia globală. Cu toate acestea, specialiștii în boli infecțioase susțin că acest demers ar putea induce o stare de relaxare exagerată, care ar diminua eforturile de combatere a virusului.

Specialiștii subliniază că persoanele vaccinate nu trebuie să renunțe încă la măsurile de protecție. O stare exagerată de relaxare ar putea pune în pericol eforturile colective de a limita răspândirea virusului, în ciuda protecției pe care vaccinul o poate oferi împotriva Covid-19.

O stare de relaxare exagerată ar putea inversa scopul vaccinului

Specialiștii în boli infecțioase atrag atenția că vaccinarea anti-COVID-19 nu trebuie să inducă o stare exagerată de relaxare în rândul populației. Coordonatorul centrului-pilot de vaccinare de la Constanța, medicul Sorin Rugină, spune că și persoanele care au făcut vaccinul pot lua și transmite virusul, de aceea măsurile de protecție trebuie respectate în continuare, potrivit Rador.

„Vaccinul îți dă o anumită senzație, dincolo de acțiunea lui, că, unu, dă mai mulți anticorpi, dar asta nu exclude posibilitatea de a purta virusul. Nu te îmbolnăvești, dar poți să duci virusul. Și, atunci, portul măștii rămâne obligatoriu, spre dezamăgirea foarte multora.

Ei, parte dintre oameni, inclusiv din domeniul medical, s-au relaxat; n-au mai purtat mască, s-au întâlnit, au fost la schi. Transmiterea s-a făcut și avem, după a doua doză, 400 de cazuri, și avem un caz recent care, la o lună de la vaccinare, având un titlu de anticorpi relativ bun, s-a îmbolnăvit. Este un avertisment pentru toată lumea că, totuși, nu ne putem relaxa”, explică medicul Sorin Rugină.

Astăzi începe cea de-a 3-a etapă a Campaniei Naţionale de Imunizare anti-COVID, iar peste o oră vor începe să fie disponibile şi listele de aşteptare pentru programarea populaţiei generale. Comitetul Naţional pentru Vaccinare a anunţat că listele se vor deschide succesiv în ordinea alfabetică a judeţelor.

De la ora 9:00 cele cu nume care încep cu A, B sau C, după ora 11:00 judeţele cu literele de la D la P, iar după ora 13:00 Capitala, judeţul Ilfov şi cele ale căror nume încep cu literele S, T şi V. Prioritate vor avea în continuare categoriile din etapa a-2-a, adică persoanele vârstince şi bolnavii cronici, urmaţi de lucrătorii esenţiali.

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

2 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

3 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

3 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

4 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

4 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra