Categories: Ştiri sănătate

Vaccinul care previne tuberculoza, eficient şi împotriva maladiei Alzheimer

Rezultatele preliminare ale unui nou studiu sugerează că vaccinul Bacillus Calmette-Guérin ar putea avea un efect protector împotriva bolii Alzheimer.

Vaccinul cu Bacillus Calmette-Guérin (BCG) – care previne tuberculoza – are multiple efecte benefice și este în prezent o terapie recomandată în Statele Unite și pentru cancerul de vezică urinară non-muscular-invaziv.

Într-un nou studiu condus de cercetători de la Massachusetts General Hospital (MGH) și spitalul universitar al facultății de medicină Harvard (Brigham and Women’s Hospital – BWH), tratamentul cu vaccinul BCG a fost asociat cu un risc redus de apariție a bolii Alzheimer și a altor demențe conexe. Rezultatele au fost publicate în publicația online, JAMA Network Open, potrivit portalului 360medical.ro.

Deși cercetările anterioare au sugerat o posibilă legătură între vaccinul BCG și un risc mai mic de demență, studiile au fost limitate de dimensiune, designul studiului sau metodele analitice.

Pentru a realiza un studiu mai solid, dr. Marc Weinberg, instructor în psihiatrie la MGH, împreună cu mai mulți specialiști în neurologie, au urmărit 6.467 de persoane timp de până la 15 ani, după ce au fost diagnosticate cu cancer de vezică urinară non-musculo-invaziv.

Grupul a inclus 3.388 de pacienți care au fost supuși unui tratament cu vaccin BCG și 3.079 care au servit drept martori, potriviți după factori precum vârsta, sexul și comorbiditățile medicale.

În timpul urmăririi, 202 pacienți din grupul vaccinului BCG și 262 din grupul de control au dezvoltat boala Alzheimer și demențe asociate. Incidența a fost de 8,8 la 1.000 de persoane-an și de 12,1 la 1.000 de persoane-an în grupurile respective.

Analizele au arătat că tratamentul cu vaccinul BCG a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de apariție a bolii Alzheimer și a demențelor asociate.

Asocierea protectoare a fost mai mare la pacienții cu vârsta de 70 de ani sau mai mult. În plus, în timpul urmăririi, 751 de pacienți din grupul vaccinat cu BCG și 973 din grupul de control au murit. Astfel, tratamentul cu vaccin BCG a fost asociat cu un risc de deces cu 25% mai mic.

„Un vaccin precum BCG, dacă se dovedește a fi eficient, este un exemplu perfect de soluție eficientă din punct de vedere al costurilor, bazată pe sănătatea populației, pentru o boală devastatoare precum boala Alzheimer”, spune dr. Weinberg.

„Ne mutăm acum atenția spre studierea potențialelor beneficii ale vaccinării BCG la adulții în vârstă în cadrul unor studii clinice legate de boala Alzheimer”, a precizat medicul.

Dacă se va găsi o legătură cauzală, va fi important să se înțeleagă mecanismele implicate. Dr. Weinberg și colegii săi notează că efectele vaccinului BCG asupra sistemului imunitar ar putea juca un rol.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

42 de minute ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

o oră ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

2 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

2 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

3 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

3 ore ago

Citeste si: