Sari la conținut

Șapte alimente care pot reduce riscul de demență, în condițiile în care boala afectează tot mai mulți oameni

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Demența afectează mai mulți oameni decât oricând – și, deși anumiți factori de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni sunt genetici, mici schimbări în dieta dumneavoastră pot contribui la reducerea șanselor.

Pe măsură ce vârsta generală a populației crește, demența afectează mai multe persoane ca niciodată.

Declanșată de deteriorarea sau pierderea celulelor nervoase și a conexiunilor acestora în creier, această afecțiune se manifestă diferit la fiecare persoană și poate afecta adulții de orice vârstă.

Există 200 de variante cunoscute, inclusiv Alzheimers, demența vasculară și demența frontotemporală, iar oamenii de știință învață în mod constant mai multe despre cauzele și potențialele tratamente.

În timp ce anumiți factori de risc, cum ar fi vârsta, nu sunt negociabili, există unele lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă gestionați șansele – cum ar fi alimentele pe care alegeți să le mâncați.

Spanac

Favorit al lui Popeye marinarul, spanacul se află, de asemenea, în centrul dietei MIND, care recomandă legumele cu frunze verzi și fructele de pădure mai presus de alte tipuri de legume și fructe.

Acest lucru se datorează faptului că acestea au un efect puternic și pozitiv asupra sănătății cognitive și pot contribui la încetinirea declinului.

Studiile sugerează că acest lucru se poate datora acțiunilor neuroprotectoare ale substanțelor chimice luteină, acid folic, β-caroten și filochinonă, care pot fi găsite în cadrul alimentului

Legumele cu frunze verzi

În plus față de spanac, există o serie de alte legume cu frunze verzi care sunt recomandate pentru aceleași proprietăți, inclusiv varza kale, varza creață și salata verde, scrie Express.

Mâncăruri multicolore

O mulțime de culori în farfurie poate fi un semn de hrană sănătoasă pentru creier, potrivit nutriționiștilor.

Se recomandă să încercați să aveți la fiecare masă șase alimente diferite, colorate în mod natural, și chiar mai multe, dacă reușiți.

Acest lucru vă va asigura că aveți un aport sănătos de antioxidanți, care protejează împotriva stresului oxidativ din creier.

Legumele, salatele și fructele ar trebui să reprezinte cel puțin jumătate din farfurie, din care puteți adăuga cereale, nuci, semințe, leguminoase, pește, uleiuri bune, lactate și carne.

Merele roșii, gălbenușurile de ouă galbene, legumele de culoare verde închis și măslinele negre sunt doar câteva alimente care vă pot ajuta să vă construiți gama de culori, alături de o porție mică de ciocolată neagră.

eliminarea toxinelor din organism

Afine

Afinele și căpșunile ajută creierul să funcționeze cât mai bine și pot încetini simptomele legate de demență.

Anul trecut, un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Cincinnati a urmărit amintirile a 33 de persoane care aveau în jur de 50 de ani și erau obeze.

Jumătate dintre participanți au primit un pliculeț de afine pe care îl amestecau cu apă în fiecare zi, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.

S-a observat o îmbunătățire semnificativă a memoriei persoanelor care au primit zilnic pliculețul de afine, ceea ce sugerează că „suplimentarea continuă cu afine poate contribui la protecția împotriva declinului cognitiv”, potrivit doctorului Robert Krikorian.

Cereale întregi

Deoarece cerealele integrale nu au fost divizate precum cerealele rafinate – unde tărâțele și germenii sunt de obicei îndepărtați – ele rămân intacte și oferă mult mai multe substanțe nutritive.

Unele diete recomandă să încercați să mâncați cereale integrale de trei ori pe zi, încercând să încorporați o sursă din acestea în fiecare masă.

Acestea pot include multe tipuri de grâu, inclusiv spelta, orezul, orzul (inclusiv cel fără coajă sau gol, dar nu și cel perlat, porumbul, ovăzul de secară, mălaiul și orezul sălbatic.

Pești grași

Peștele gras este o sursă bogată de acizi grași omega-3, o componentă majoră a creierului.

Omega-3 joacă un rol în ascuțirea memoriei și îmbunătățirea stării de spirit, precum și în protejarea creierului împotriva declinului cognitiv.

Uleiul de măsline

Cel mai bine este să folosiți uleiul de măsline ca grăsime de gătit aleasă pentru a obține cele mai bune rezultate pentru creierul dumneavoastră.

Bogat în peste 230 de proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, uleiul de măsline este cunoscut pentru că elimină proteinele periculoase din creier și are și o serie de alte beneficii pentru sănătate, în comparație cu untul și alte uleiuri de gătit.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: