Vaccinul COVID poate afecta durata ciclului menstrual. Momentul ideal de vaccinare la femei

Momentul vaccinării COVID este asociat cu modificări uşoare, temporare, ale duratei ciclului menstrual, a arătat un studiu recent.

Deși asocierea dintre vaccinul anti-covid și durata ciclului menstrual era cunoscută anterior, cercetătorii au găsit acum mai multe dovezi ale legăturii și au identificat modul în care momentul vaccinării este legat în mod specific de modificările duratei ciclului menstrual.

Vaccinul COVID poate afecta durata ciclului menstrual

Potrivit studiului publicat în revista Obstetrics & Gynecology, acele femei care primesc un vaccin anti-covid în prima jumătate a ciclului menstrual sunt mai susceptibile de a experimenta modificări ale duratei ciclului decât cele care primesc un vaccin în a doua jumătate.

„Înțelegerea acestor schimbări la nivel de populație ne permite să consiliem mai eficient pacienții cu privire la ce să se aștepte cu un vaccin anti-covid. Sperăm că această lucrare ajută la validarea experiențelor publicului și la ușurarea temerilor și anxietății legate de vaccinare”, a spus Alison Edelman, autor principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Pentru a investiga potențiala asociere dintre momentul vaccinării anti-covid și modificările duratei ciclului menstrual, cercetătorii au analizat datele de la aproape 20.000 de utilizatori ale aplicației de control al nașterii Natural Cycles, aprobată de FDA.

Persoanele implicate în studiu au acordat cercetătorilor permisiunea de a-și folosi datele de-identificate pentru studiu. Cercetătorii au examinat durata ciclului menstrual a trei grupuri:

  • femeile care s-au vaccinat în timpul fazei timpurii a ciclului menstrual, când organismul se pregătește pentru ovulație (faza foliculară),
  • femeile care s-au vaccinat după ovulație (în timpul fazei luteale)
  • femeile care nu s-au vaccinat (grupul de control).

Momentul ideal de vaccinare la femei

Analiza arată că persoanele care au fost vaccinate în faza foliculară au experimentat, în medie, o creștere de o zi a duratei ciclului în comparație cu media ciclului lor înainte de vaccinare. Modificările se rezolvă de obicei în ciclul după vaccinare.

Cu toate acestea, mecanismul exact din spatele creșterii duratei ciclului nu este cunoscut.

„Învățăm constant despre modul în care corpurile noastre lucrează, dar știm că sistemele imunitar și reproductiv interacționează strâns unul cu celălalt. Pe baza acestei relații, este cu siguranță plauzibil ca femeile să vadă modificări temporare în ciclul menstrual din cauza răspunsului imunitar pe care vaccinurile sunt concepute pentru a-l produce”, a remarcat Edelman.

Descoperirile nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, deoarece cercetătorii subliniază că, dacă există modificări ale duratei ciclului menstrual din cauza vaccinării, acestea sunt de așteptat să fie minore și temporare.

Cu toate acestea, dacă cineva se confruntă cu modificări prelungite ale menstruației, este recomandabil să se consulte cu un medic.

Recent Posts

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

16 minute ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

46 de minute ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

o oră ago

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre ce ofertă este vorba

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre…

2 ore ago

O nouă metodă de transplant ar putea fi aplicată şi în România

În viitor, medicii români ar putea să transplanteze organe de la donatori decedaţi prin „moarte…

2 ore ago

Un supliment extrem de popular poate ajuta la ameliorarea constipației. Cum să alegi ce tip este cel mai bun pentru tine

Supliment popular pentru un scaun bun. Deși sunt eficiente, laxativele pot avea efecte secundare incomode,…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra