Sari la conținut

Îngrijorător! Acest vaccin Covid ar crește riscul de atac cerebral

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Ultimele date arată că unul dintre vaccinurile împotriva covid-19 ar crește riscul de atac cerebal la persoanele peste 65 de ani. Este vorba despre varianta actualizată a vaccinului anti-COVID-19 al producătorului american de medicamente Pfizer şi partenerului german BioNTech.

O bază de date CDC referitoare la vaccin a relevat posibila problemă de siguranţă: persoanele de peste 65 de ani ar putea fi mai predispuse la un accident vascular cerebral ischemic în intervalul de 21 de zile după administrarea vaccinului, comparativ cu zilele 22-44, relatează Reuters. 

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) au declarat vineri că o bază de date CDC referitoare la vaccin a relevat o posibilă problemă de siguranţă, persoanele de peste 65 de ani sunt mai predispuse la un accident vascular cerebral ischemic în intervalul de 21 de zile după administrarea vaccinului bivalent Pfizer/BioNTech, comparativ cu zilele 22-44, potrivit news.ro.

Ce spun producătorii

Un accident vascular cerebral ischemic, cunoscut şi sub numele de ischemie cerebrală, este cauzat de blocajele arterelor care transportă sânge la creier.

FDA şi CDC au spus că alte studii ample, sistemul CDC de raportare a reacţiilor adverse generate de vaccin, bazele de date ale altor ţări şi bazele de date ale Pfizer-BioNTech nu au semnalat această problemă de siguranţă, adăugând că sunt necesare mai multe investigaţii.

„Deşi totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puţin probabil ca semnalul din VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un adevărat risc clinic, credem că este important să facem publice aceste informaţii”, au spus autorităţile sanitare.

Pfizer şi BioNTech au transmis într-o declaraţie că au fost avertizate cu privire la informaţii privind accidente vasculare cerebrale ischemice la persoanele de 65 de ani şi peste, după vaccinarea cu varianta actualizată a vaccinului.

„Nici Pfizer şi BioNTech, nici CDC sau FDA nu au observat constatări similare în numeroase alte sisteme de monitorizare din SUA şi la nivel global şi nu există dovezi care să ducă la concluzia că accidentul vascular cerebral ischemic este asociat cu utilizarea vaccinurilor COVID-19”, au adăugat companiile.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel