Categories: Ştiri sănătate

Valeriu Gheorghiță: „pentru a preveni o creştere a numărului de cazuri recomandarea este să …”

Multe țări europene au fost luate cu asalt de către varianta Delta a coronavirusului, iar acum începe să producă îngrijorare o nouă mutație: varianta Epsilon.  Cu această ocazie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare subliniează importanța vaccinului și a purtării măștii de protecție, chiar dacă am fost vaccinați.

Cum influențează mutațiile răspândirea virusului SARS-CoV-2?

„Varianta Epsilon, după cum ştim în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes şi nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi prin vaccinare. Aceasta este o reducere modestă”, spune Valeriu Gheorghiţă.

El admite că pot apărea noi mutaţii ale virusului SARS-CoV-2.

„Atât timp cât avem circulaţie intensă a virusului în populaţie există probabilitate de adaptare a virusului şi a acumula noi mutaţii. Mutaţiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent şi pot să-i confere acele capacităţi de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecţia vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale”, conchide preşedintele CNCAV.

Ca în numeroasele rânduri, Valeriu Gheorghiță, îndeamnă purtarea în continuare a măștii de protecție, chiar dacă există vaccinul cu ambele doze. Acesta susține că masca de protecţie rămâne o barieră fizică foarte importantă în limitarea răspândirii infecţiei, indiferent de varianta virală.

Datele de eficienţă din Marea Britanie arată că după schema de vaccinare completă cu vaccinul Pfizer eficienţa în prevenţia COVID simptomatic este de 88%, iar în riscul de spitalizare este de 96%. În ceea ce priveşte vaccinul AstraZeneca, eficienţa faţă de boala simptomatică este de circa 60%, iar pentru prevenirea spitalizării de circa 92%.

Medicul afirmă că o singură doză de vaccin nu ne protejează şi este nevoie să respectăm schema de vaccinare tocmai pentru a avea beneficii, pentru că infecţia cu varianta Delta creşte gradul de spitalizare de 2 – 3 ori.

„Există un procent de cazuri insuficient de bine acoperite şi atunci evident că nu avem de unde să ştim cine este protejat şi cine nu este protejat suficient de bine. Tocmai pentru a preveni o creştere a numărului de cazuri recomandarea este să purtăm masca de protecţie, mai ales atunci când participăm la diferite evenimente unde este un număr mare de persoane şi în spaţii închise. Mesajul este de a continua vaccinarea pentru că ne protejăm de forme severe indiferent de varianta virală de care vorbim”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

De asemenea, tulpina Delta poate să producă reinfecţii:

„practic, avem un risc de 20 – 50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă am trecut prin boală”.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

8 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

9 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

9 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

10 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

10 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

11 ore ago

Citeste si: