vineri, august 19, 2022

Multe țări europene au fost luate cu asalt de către varianta Delta a coronavirusului, iar acum începe să producă îngrijorare o nouă mutație: varianta Epsilon.  Cu această ocazie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare subliniează importanța vaccinului și a purtării măștii de protecție, chiar dacă am fost vaccinați.

Cum influențează mutațiile răspândirea virusului SARS-CoV-2?

Te-ar mai interesa: Metoda egipteană: secretul care te ajută să dormi ...

„Varianta Epsilon, după cum ştim în acest moment, este încadrată ca o varianta de interes şi nu e o variantă de îngrijorare. Sunt doar patru variante de îngrijorare. Se punea problema la această varianta Epsilon de o reducere a activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi prin vaccinare. Aceasta este o reducere modestă”, spune Valeriu Gheorghiţă.

El admite că pot apărea noi mutaţii ale virusului SARS-CoV-2.

„Atât timp cât avem circulaţie intensă a virusului în populaţie există probabilitate de adaptare a virusului şi a acumula noi mutaţii. Mutaţiile îl pot face mai contagios, mai transmisibil, mai agresiv, adică mai virulent şi pot să-i confere acele capacităţi de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecţia vaccinurilor. Acestea sunt principalele îngrijorări când ne gândim la variantele virale”, conchide preşedintele CNCAV.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre capacul galben al băuturilor răcor...

Ca în numeroasele rânduri, Valeriu Gheorghiță, îndeamnă purtarea în continuare a măștii de protecție, chiar dacă există vaccinul cu ambele doze. Acesta susține că masca de protecţie rămâne o barieră fizică foarte importantă în limitarea răspândirii infecţiei, indiferent de varianta virală.

Datele de eficienţă din Marea Britanie arată că după schema de vaccinare completă cu vaccinul Pfizer eficienţa în prevenţia COVID simptomatic este de 88%, iar în riscul de spitalizare este de 96%. În ceea ce priveşte vaccinul AstraZeneca, eficienţa faţă de boala simptomatică este de circa 60%, iar pentru prevenirea spitalizării de circa 92%.

Te-ar mai interesa: Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la m...

Medicul afirmă că o singură doză de vaccin nu ne protejează şi este nevoie să respectăm schema de vaccinare tocmai pentru a avea beneficii, pentru că infecţia cu varianta Delta creşte gradul de spitalizare de 2 – 3 ori.

„Există un procent de cazuri insuficient de bine acoperite şi atunci evident că nu avem de unde să ştim cine este protejat şi cine nu este protejat suficient de bine. Tocmai pentru a preveni o creştere a numărului de cazuri recomandarea este să purtăm masca de protecţie, mai ales atunci când participăm la diferite evenimente unde este un număr mare de persoane şi în spaţii închise. Mesajul este de a continua vaccinarea pentru că ne protejăm de forme severe indiferent de varianta virală de care vorbim”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila, acuzat că a dat „ca hoțul” 21 de...

De asemenea, tulpina Delta poate să producă reinfecţii:

„practic, avem un risc de 20 – 50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă am trecut prin boală”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private