Varicela sau „varsatul de vant”: detalii despre cauze, simptome si tratament.

 In popor ii spunem „varsatul de vant”, dar in termeni medicali este numita varicela si este o afectiune deosebit de contagioasa a copilariei. Aceasta apare dupa infectarea cu virusul varicelo-zosterian (VZV), un reprezentant din subfamilia Alphaherpesvirinae, care se transmite pe calea aerului si are particularitatea ca ramane in organism in forma latenta.

Asta inseamna ca atunci cand conditiile sunt propice, virusul se poate reactiva (chiar si dupa o perioada indelungata de timp de la infectare).

Aceasta revenire la activitate se poate face sub forma zonei zoster, o eruptie manifestata prin vezicule asezate in forma de buchet care genereaza mancarimi puternice.

Varicela, simptomele acestei boli infectioase

Prezenta durerii este specifica acestei situatii, deoarece virusul ramane cantonat la nivelul terminatiilor nervoase. Astfel, teritoriul cutanat inervat de respectivul ganglion nervos va fi afectat de sindromul dureros, care poate sa persiste chiar si cateva luni dupa disparitia eruptiei.

Persoanele care nu au fost infectate in trecut si cele care nu s-au vaccinat impotriva VZV prezinta risc crescut de a lua contact cu aceasta suferinta.  De remarcat este faptul ca pacientul care s-a vindecat isi pastreaza imunitatea pe parcursul vietii.

Dintre bolile infectioase, „varsatul de vant” sau varicela este o tulburare care in general nu ameninta viata pacientului. Totusi, pot sa apara complicatii precum infectii bacteriene ale tesuturilor moi, articulatiilor si regiunii cutanate, care pot sa se transforme in stare septica; deshidratare; pneumonie; encefalita.

Anuntati de urgenta medicul daca suferiti de tulburari cardiace, stare de dezorientare, tuse, varsaturi sau febra peste 39 de grade Celsius.

Vaccinare obligatorie, un mod eficient de prevenire

Pentru cateva boli infectioase exista o schema nationala de vaccinare obligatorie. Recent a fost introdus un vaccin viu atenuat antivaricelos, care a avut rezultate bune in testele clinice efectuate in Statele Unite.

Totusi, vaccinul nu face parte din schema nationala de vaccinare obligatorie. Recomandarea este ca prima doza sa se administreze copiilor intre 19 si 35 de luni, acestia fiind protejati cel putin 5 ani dupa inoculare. Protectia scade odata cu trecerea timpului si de aceea a doua doza se administreaza in jurul varstei de 7 ani.

Varicela, cum și când apar simptomele

Simptomatologia se dezvolta la aproximativ 2 saptamani de la contactul cu virusul. Este caracteristica eruptia care apare la nivelul trunchiului (pe spate, piept) si se raspandeste la nivelul intregului corp.

La inceput se formeaza mici excrescente de culoare roz, care se transforma in vezicule pline cu lichid, iar acestea din urma vor fi acoperite cu niste cruste, care se vindeca in cateva zile. Pacientul resimte si simptome precum febra, lipsa apetitului, durere de cap si stare generala proasta.

Tratamentul pe care il primesti la boli infectioase

Medicii de pe sectia de boli infectioase sau pediatrie pot pune diagnosticul in urma realizarii anamnezei si a examenului fizic. Deoarece eruptia este caracteristica bolii, diagnosticul poate fi stabilit si cu ajutorul telemedicinei, astfel incat pacientul nu mai trebuie sa se deplaseze de la domicliu. De asemenea, varicela poate fi confirmata si prin teste de laborator din sange sau prin realizarea culturilor direct din leziunile cutanate.

Tratamentul cazurilor usoare de varicela se rezuma la recomandari precum evitarea scarpinatului (deoarece ruperea mecanica a crustelor lasa cicatrici), ameliorarea mancarimlor prin administrarea de lotiuni calmante ori a antihistaminicelor.

Febra trebuie monitorizata si, la nevoie, nu ezitati sa administrati paracetamol. Tratamentul farmacologic este rezervat cazurilor care prezinta complicatii. Aciclovir este un medicament antiviral care scurteaza durata de manifestare a simptomelor.

Surse: https://www.mayoclinic.org (Cernescu C. – Virusologie medicala)

Recent Posts

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

24 de minute ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

53 de minute ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

o oră ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

2 ore ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

2 ore ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

3 ore ago

Citeste si: