Vești excelente! Prima rețea de screening pentru cancerul de col uterin din România

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a înființat prima rețea de screening pentru cancerul de col uterin din România. Este o veste excelentă având în vedere că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Rata mortalității este de 4 ori mai mare decât media Uniunii Europene. 

Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România.În România, în fiecare an, se înregistrează 4.343 cazuri noi de cancer de col uterin și 1.909 decese cauzate de această boală.

Proiectul “Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” este prima rețea de screening pentru cancerul de col uterin din România. Rețeaua a fost realizată de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, cu ajutorul fondurilor europene. Se estimează că va avea aproximativ 170.000 de beneficiari.

Înființarea rețelei de screening a fost posibilă după ce, de la 1 aprilie 2022, a fost modificată legislaţia privind derularea programelor naţionale de sănătate publică. În regiunea Centru, care cuprinde 6 judeţe din sudul și estul Transilvaniei, se vor organiza reţelele de screening după noile normative legislative.

“Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, începând cu data de 1.06.2022. Cu ocazia organizării reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş am lansat şi un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening”, a precizat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat.

Care sunt vârstele pentru care se fac testele

Reţeaua va permite un acces facil al femeilor sănătoase din regiune la servicii medicale de screening în regim ambulatoriu, care includ testul Babeş-Papanicolau (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV.

“În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin”, a precizat unitatea medicală.

Toate serviciile medicale oferite – consult de specialitate, testare Babeş Papanicolau, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic – sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic sau prin poştă, iar în cazul unui rezultat pozitiv, persoana respectivă va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare. În cadrul proiectului, femeile cu vârsta cuprinsă între 30-64 ani beneficiază de testarea HPV, iar cele între 24 şi 29 ani beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau, grupul ţintă fiind de 170.200 de persoane.

Reamimtim că, recent, chiar la sfârșitul lunii mai,  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie – a fost acreditat de către Agenţia Naţională de Transplant, să desfășoare activităţi de transplant ţesut (os/tendon/ligament).

La fiecare două minute o femeie moare de cancer de col uterin…

Statisticile sunt îngrijorătoare și la nivel mondial, nu doar în România. Astfel, în lume, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. La nivel global, în fiecare an aproximativ 570.000 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer care ocupă locul al patrulea în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân, cel pulmonar și cel colorectal. În fiecare an aproximativ 270.000 de femei mor din cauza acestei boli necruțătoare, 85% dintre acestea provenind din țările în curs de dezvoltare unde cancerul de col uterin ucide mai multe femei decât orice alt tip de cancer.

 

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

6 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

7 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

7 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

8 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

8 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra