Beneficiile măceșelor. De ce să le consumăm

Motive să consumăm măceșe sunt multe, beneficiile consumului de măceșe fiind incredibile. De ce să le consumăm? Ei bine, este o întrebare al cărei răspuns este unul amplu, căci măceșele sunt pline ce vitamine și alți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa bine. 

Beneficiile consumului de măceșe sunt atât de multe, încât este curios cum de nu le dăm atâta importanță pe cât ar merita. Culmea este că se găsesc cam peste tot: la munte, deal și câmpie, și am putea să le culegem pentru a avea pe tot parcusul anului. Măceșele se pot consuma sub formă de ceai, pulbere, capsule, sirop, tincturi, uleiuri, gemuri, sucuri, siropuri.

De asemenea, măceșele sunt de baza și in cosmetica si industria farmaceutica, in plus, este o planta cu proprietati melifere deosebite. Bobitele rosii de macese recoltate in plina toamna sunt printre cele mai puternice imunostimulatoare. De altfel, măceșele au fost folosite de bunicii nostri pentru a-si mentine starea de sanatate pe  timpul iernii, și nu numai.

Foarte bune la gust, gemurile, siropurile și sucurile din măceșe au proprietatea de a tonifia organismul si de a-l feri de raceli. Proprietatile curative ale trandafirului salbatic, cum mai este denumit măceșul, au fost confirmate si reconfirmate in numeroase studii medicale, fapt pentru care organele acestei plante sunt utilizate in terapiile naturiste sub diferite forme.

Beneficiile măceșelor: tonice pentru sistemul circulator

Celulele vaselor sangvine capata elasticitate si permeabilitate deosebita, in urma tratamentelor naturiste cu macese. Capilarele nu se mai sparg usor, impiedicand formarea varicelor inestetice. Preparatele cu macese sunt eficiente si in prevenirea dezvoltarii hemoroizilor. Actiunea tonica este resimtita chiar si de radacinile sensibile ale firelor de par, fapt ce impiedica instalarea fenomenului de alopecie. Așadar, măceșele sunt bune inclusiv în lupta contra căderii părului, fenomen tot mai des întâlnit în ultimul timp atât la femei, cât și la bărbați.

Accelerează metabolismul

Substantele conținute în macese actioneaza in cel mai profund mod asupra celulelor, inlesnind schimbul de gaze. Procesul metabolic la nivel celular este accentuat si functiile intregului organism sunt imbunatatite. Astfel, metabolismul va fi accelerat.

Măceșele sunt benefice pentru creșterea imunității

Datorita aportului mare de vitamine si antioxidanti, macesele asigura functionarea normala a sistemului imunitar. Remediile pe baza de macese sunt tratamente naturale pentru imunitate si pentru tratarea simptomelor virozelor respiratorii. In acest scop, cura cu macese este recomandata mai ales in sezonul rece, cand este binevenita si asocierea cu propolis, miere, polen, catina, ghimbir.

Protejează inima și  ajută la scăderea tensiunii arteriale

Infuziile de macese si alte remedii sunt prescrise in multe tari pentru efectele lor cardioprotectoare. Consumul frecvent de ceai de macese ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la combaterea colesterolului rau. Beneficiile maceselor asupra inimii se datoreaza antioxidantilor, fibrelor si vitaminei C din aceste fructe.

Combaterea îmbătrânirii precoce

Tot datorită antioxidanților, măceșele au un rol important la neutralizarea stresului oxidativ, ceea ce inseamna incetinirea procesului de imbatranire celulara. Astfel, consumat in mod frecvent, ceaiul de macese protejeaza organismul de boli degenerative. De asemenea, acest remediu ajuta la mentinerea unui aspect sanatos si frumos al pielii pentru mai mult timp. Care este explicatia? Ei bine, continutul mare de vitamina C stimuleaza sinteza colagenului, ceea ce asigura fermitate si elasticitate pielii. Astfel, pielea își păstrează elasticitatea și prospețimea chiar și la vârste mai înaintate.

Benefice și pentru sistemul osos, mușchi și articulații

Vitamina C din macese ajuta si la cresterea colagenului care intra in structura oaselor, muschilor si articulatiilor. De aceea, remediile pe baza de macese sunt utile in prevenirea si ameliorarea bolilor reumatismale. Potrivit unor studii,  pudra de macese, administrata in cure repetate, are efecte benefice in reducerea durerilor si altor simptome din poliartrita reumatoida.

Recent Posts

Alimente de post pe care să NU le mănânci în Săptămâna Mare. Amintesc de chinurile Mântuitorului

Săptămâna Patimilor, cuprinsă între 29 aprilie și 4 mai 2024, reprezintă cea mai însemnată perioadă…

26 de minute ago

Momente de cumpănă pentru două zodii. Se întoarce roata destinului

Momente de cumpănă pentru două zodii. Mariana Cojocaru spune că este posibil să apară eventuale…

56 de minute ago

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

10 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

11 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

11 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului