Categories: Ştiri sănătate

Vești minunate pentru pacienții care necesită tratament pentru hemoragie digestivă superioară şi protezare endoscopică digestivă

Vești bune pentru pacienții care au nevoie de tratament endoscopic pentru hemoragie digestivă superioară şi protezare endoscopică digestivă (AP-ENDO).

Institutul clinic „Dr. I. Cantacuziono”, potrivit Ministerului Sănătății, urmează să fie introdus în cadrul programului AP-ENDO

Spitalul “Cantacuzino” va fi al 16-lea care va derula programul AP-ENDO pe componenta de protezare paliativă a tubului digestiv.

Pe componenta de tratament al hemoragiilor digestive superioare sunt incluse 19 spitale din țară, din care 7 din București.

AP-ENDO se adresează pacienților critici cu hemoragie digestivă superioară, precum și celor care necesită implantare urgentă de proteze/stenturi digestive, finanțând costurile specifice pentru tratamentul endoscopic al acestor pacienți, care nu pot fi acoperite din fondurile obținute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate județene.

AP-ENDO este reglementată prin ordinul ministrului sănătăţii nr 875/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul endoscopic al pacienţilor critici cu hemoragie digestivă superioară şi protezare endoscopică digestivă.

Din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, la nivel naţional, AP-ENDO este coordonată de către un colectiv de lucru format din specialişti în specialitatea gastroenterologie, denumit CL-ENDO.

„Serviciul medicină de urgenţă cuprinde în sfera de activitate atribuţii legate de acţiunile prioritare (A.P.) privind pacientul critic. Printre acestea se numără şi A.P.-ENDO reglementată prin Ordinul ministrului sănătăţii nr 875/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul endoscopic al pacienţilor critici cu hemoragie digestivă superioară şi protezare endoscopică digestivă. Din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, la nivel naţional, AP-ENDO este coordonată de către un Colectiv de lucru format din specialişti în specialitatea gastroenterologie, denumit CL-ENDO, constituit în conformitate cu prevederile art. 15 din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. Având în vedere că perioada 2015 – 2018 pentru care a fost constituit CL-ENDO nu mai este de actualitate, se impune constituirea unui nou CL-ENDO, pe o perioadă de 5 ani, datorită faptului că activitatea de coordonare ştiinţifică şi metodologică la nivel naţional este continuă. Nominalizarea CL-ENDO se va realiza de către Comisia de Gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii.”
– extras din referatul de aprobare

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

33 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică