Vindecarea emoțională prin uleiuri esențiale. Cum influențează uleiurile esențiale emoțiile

Vindecarea emoțională prin uleiuri esențiale. Cum influențează uleiurile esențiale emoțiile

Emoția reprezintă o stare mentală asociată cu gândurile și sentimentele. Este o experiență conștientă cu activitate mentală intensă și un grad ridicat de plăcere sau neplăcere. Emoția este adesea împletită cu starea de spirit, temperamentul, experiențele trecute, personalitatea, dispoziția și motivația.

Sistemul limbic denumit adesea „creierul emoțional”, se află în interiorul creierului. Această porțiune a creierului gestionează răspunsul emoțional, funcția hormonală, comportamentul, motivația, memoria pe termen lung și simțul mirosului. Câteva alte zone specializate rezidă în sistemul limbic:

  • Hipocampus: Acesta este responsabil pentru formarea amintirilor pe termen scurt și lung.
  • Amigdala: Aceasta percepe emoții precum furia , frica și tristețea. Joacă un rol în controlul agresivității și, de asemenea, ajută la stocarea amintirilor despre evenimente și emoții. De asemenea, este asociat cu activitatea sexuală și libidoul.
  • Hipotalamus: controlează reproducerea, tiparele de somn și homeostazia corpului.
  • Talamus: transmite informații senzoriale către cortexul cerebral.

Pe lângă faptul că sunt strâns legate de simțul mirosului, poți vedea de ce emoțiile noastre pot afecta atât de multe alte lucruri din viața noastră. Porțiunea creierului tău care guvernează emoțiile joacă, de asemenea, un rol în memorie, dorință sexuală, reproducere, somn și homeostazie generală.

Cum influențează uleiurile esențiale emoțiile

Detaliile exacte despre modul în care mirosurile influențează emoțiile sunt greu de definit. Dar să luăm în considerare ce se întâmplă atunci când inhalăm o aromă.

Când o moleculă odorantă plutește prin aer în nasul tău, aterizează pe firele de păr minuscule din interiorul nasului tău, numite cili. Cilii încep apoi să vibreze, generând un semnal electric. Semnalul se deplasează până la o celulă receptoră, care începe să grupeze pachete de informații despre miros și trimite proiecții în bulbul olfactiv.

Informațiile despre miros sunt și mai mult grupate în pachete care călătoresc către sistemul limbic prin intermediul celulelor piramidale. Aici, în sistemul limbic, are loc o schimbare emoțională ca răspuns la miros. De exemplu, știm cu toții experiența de a mirosi ceva care declanșează o amintire sau de a ști că nu vrei să te întâlnești cu o anumită persoană pentru că nu suporti felul în care miroase.

Potrivit organisfacts.net, deși nu este clar cum se formează răspunsul emoțional, este foarte clar că se întâmplă, dezvăluie un studiu din 2018 intitulat „Uleiurile esențiale ca modificatori ai comportamentului uman”. Mai mult, studiile arată că amintirile evocate de olfactiv creează adesea o excitare emoțională mai mare decât simpla amintire a unei amintiri fără stimuli olfactivi asociați.

Vindecarea emoțională prin uleiuri esențiale

După cum indică și numele, aromaterapia este o terapie care folosește arome. Mai precis, aromaterapia este o ramură a medicinei botanice care utilizează compuși volatili și aromatici din plante. Datorită relației directe unice dintre emoții și olfactiv din creier, uleiurile esențiale pot ajuta la „deblocarea” amintirilor și emoțiilor stocate.

Când inhalați ulei esențial, moleculele intră în sistemul limbic din creier și provoacă un răspuns emoțional, arătând de ce uleiurile esențiale și emoțiile merg mână în mână.

O aversiune față de un anumit ulei poate indica ceva mai mult decât doar preferințe personale. De fapt, ar putea provoca un răspuns emoțional neplăcut. În schimb, uleiurile care provoacă emoții pozitive sunt probabil favorizate. Acest lucru se datorează faptului că aromele au de fapt un efect asupra undelor creierului, afectând emoțiile.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: