Sari la conținut

Mâncatul pe fond emoţional: ce îngraşă mai tare, fericirea sau tristeţea? Răspunsul experţilor te va uimi

Persoanele care mănâncă pe fond emoţional consumă mai multe alimente bogate în calorii atunci când sunt fericite decât atunci când sunt triste, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii olandezi.

La experimentul efectuat de psihologii de la Universitatea din Maastricht, Olanda, au participat 87 de studenţi, cărora le-au fost prezentate secvenţe din filme şi din emisiuni TV în scopul de a le produce o stare de spirit pozitivă, neutră sau proastă.

Pentru a-i induce într-o stare de fericire, studenţii s-au uitat la „Mr. Bean” şi „Când Harry a cunoscut-o pe Sally/ When Harry met Sally”. De asemenea, pentru a avea o stare de spirit neutră, aceştia au fost nevoiţi să se uite la un documentar despre peşti, iar pentru o stare de spirit negativă, studenţi au urmărit secvenţa din filmul „Culoarul Morţii/ The Green Mile”, unde John, un prizonier nevinovat, este executat.

Imediat după vizualizarea videoclipurilor, studenţilor le-au fost oferite chipsuri şi ciocolată, iar cercetătorii au măsurat aportul de calorii pentru fiecare scenă.

Astfel, cercetătorii au conchis: „Aceste descoperiri ar putea ajuta la tratarea obezităţii. Ele subliniează importanţa emoţiilor pozitive asupra alimentaţiei, care sunt adesea trecute cu vederea”.

Cercetătorul Christy Fergusson spune că sunt două mecanisme diferite de a mânca în funcţie de starea de spirit în care ne aflăm, dacă suntem trişti sau dacă suntem fericiţi. „Atunci când ne simţim plictisiţi sau foarte prost din punct de vedere psihic, mâncăm pentru a aduce o schimbare. Zahărul din alimente poate ridica temporar starea de spirit. Când suntem relaxaţi şi fericiţi, nu sunt obsedaţi de calorii, mâncarea devenind o mare sursă de plăcere”, a spus acesta.

Psihologul Linda Papadopoulos a afirmat: „Gândiţi-vă la orice sărbătoare, aniversare sau nuntă, care au loc vineri sau sâmbătă seara. Toate aceste evenimente implică mâncare. Bucurându-te de mâncare fără a calcula caloriile sau fără a te judeca este o practică sănătoasă prin care te poţi bucura de viaţă”. De asemenea, aceste informaţii vin în completarea cercetărilor care au arătat că femeile se îngraşă după ce se căsătoresc.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel