Categories: Stil de viaţă

Vitamina care ajută la menținerea glicemiei în limite normale

Din cuprinsul articolului

Atunci când sunt consumate alimente bogate în zahăr, organismul le transformă în glucoză, care circulă prin sânge pentru a ajunge la celulele diferitelor tipuri de țesuturi, furnizând energia de care acestea au nevoie pentru a funcționa.

Potrivit site-ului Healthline, glucoza este una dintre sursele de combustibil preferate de organism sub formă de carbohidrați. De obicei, oamenii obțin glucoza din alimente precum pâinea, fructele, legumele și produsele lactate.

Cu toate acestea, atunci când este consumată în cantități mari și în mod frecvent, aceasta poate declanșa probleme de sănătate, cum ar fi diabetul.

Potrivit experților în sănătate, această patologie metabolică cronică duce la deteriorarea gravă a inimii, a vaselor de sânge, a ochilor, a rinichilor și a nervilor.

De fapt, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel mai frecvent este diabetul de tip 2, de obicei la adulți, care apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină. Diabetul de tip 1, cunoscut sub numele de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce singur puțină sau deloc insulină.

Ambele boli sunt grave, așa că este important să aveți obiceiuri bune de viață de la o vârstă fragedă pentru a regla nivelul glicemiei. În plus, aportul anumitor vitamine este esențial pentru a menține sub control nivelul glicemiei.

Din acest motiv, Medline Plus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, subliniază importanța vitaminei B6, un nutrient hidrosolubil care se dizolvă în apă, astfel încât organismul nu o poate stoca.

Ca atare, această vitamină are multiple funcții în organism, printre care:

  • Producerea de anticorpi, care sunt necesari pentru a lupta împotriva multor viruși, infecții și alte boli.
  • Menținerea unei funcții neurologice normale.
  • Producerea de hemoglobină, care transportă oxigenul din celulele roșii ale sângelui către țesuturi. O deficiență de vitamina B6 poate provoca o formă de anemie.
  • Descompune proteinele, deci cu cât consumul de proteine este mai mare, cu atât mai multă vitamina B6 este necesară.
  • Mențineți zahărul din sânge (glucoza) în limite normale.

Alimente bogate în vitamina B6

  • Ton și somon
  • Banane
  • Leguminoase (fasole uscată)
  • Carne de vită și de porc
  • Nuci
  • Păsări de curte
  • Cereale integrale și cereale îmbogățite
  • Năut

Este important de reținut că această vitamină trebuie consumată în cantități moderate, în caz contrar pot apărea simptome precum dificultăți de coordonare a mișcărilor, amorțeală, modificări senzoriale, confuzie, depresie, iritabilitate, ulcere ale gurii și limbii, cunoscute și sub numele de glosită și neuropatie periferică.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

2 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

2 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

3 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

3 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

4 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

4 ore ago

Citeste si: