Vitamina care poate provoca pietre la rinichi. Atenție la cantități!

Pietrele la rinichi pot avea multiple cauze. Adesea, acestea sunt asociate cu acumularea sărurilor minerale care, în mod normal, sunt dizolvate în urină. Acestea pot avea mici dimensiuni, fără să reprezinte o problemă complexă. Cu toate acestea, calculii renali se pot mări iar eliminarea poate fi îngreunată, însoțită de durere și alte simptome neplăcute.

Rinichii sunt resposabili pentru curățarea și filtrarea sângelui și urinei de substanțe toxice sau compuși chimici.

Aceste substanțe, însă, se pot acumula, formând calculii renali, cunoscuți și sub denumirea de pietre la rinichi. Calculii renali reprezintă astfel depozite de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.

În funcție de dimeniune, aceștia pot rămâne în organism, fără să afecteze sănătatea, sau se pot deplasa din rinichi către vezica urinară. Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi dureroasă și, în cazuri grave, aceasta poate aduce complicații.

Vitamina C poate influența apariția pietrelor la rinichi

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, explică de ce vitamina C poate influența dezvoltarea calculilor renali și, de asemenea, ce cantitate poate provoca acest lucru.

„Excesul de vitamina C este excretat din organism sub formă de oxalat, un produs rezidual al organismului.

Oxalatul iese în mod obișnuit din organism prin urină. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, oxalatul se poate lega de minerale și poate forma cristale care pot duce la formarea de pietre la rinichi.

Consumul unei cantități prea mari de vitamina C are potențialul de a crește cantitatea de oxalat din urină, crescând astfel riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Într-un studiu în care adulții au luat un supliment de 1.000 mg de vitamina C de două ori pe zi, timp de 6 zile, cantitatea de oxalat pe care au excretat-o a crescut cu 20%.

Un aport ridicat de vitamina C nu este asociat doar cu cantități mai mari de oxalat urinar, ci și legat de apariția pietrelor la rinichi, mai ales dacă se consumă cantități mai mari de 2.000 mg.

S-au raportat, de asemenea, cazuri de insuficiență renală la persoanele care au consumat mai mult de 2.000 mg într-o zi. Cu toate acestea, acest lucru este extrem de rar, mai ales la persoanele sănătoase”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

3 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

4 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

4 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

5 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

5 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

6 ore ago

Citeste si: